In aceasta toamna indicele rezidential Eurobank Property Services pentru Romania a inregistrat o mica reducere trimestriala (-1,6%) si o crestere de 1,6% de la inceputul anului. Indicele Bucuresti Centru a inregistrat cel mai mic nivel istoric din perioada curenta, dupa ce a inregistrat o scadere trimestriala a preturilor de -6,6%, ceva mai jos decat cel mai scazut nivel anterior inregistrat in trimestrul al 4-lea al anului 2011.

Scaderea preturilor este in conformitate cu tendinta asteptata, comparativ cu perioada anterioara. Spre exemplu, pretul trimestrului actual a scazut cu -10,7% fata de acelasi trimestru al anului trecut (de la an la an) si cu -9,9%, fata de inceputul anului curent. Dimpotriva, preturile pentru Bucuresti Periferie au ramas stabile in acest trimestru (0% fata de trimestrul anterior) si au crescut cu 2,6%, fata de acelasi trimestru al anului trecut (de la an la an), cu doar o mica scadere de -0,3% inregistrata de la inceputul anului, aferenta primelor 9 luni ale anului.

Miscarea preturilor in judetul Ilfov a fost similara celei din Bucuresti Centru si chiar mai abrupta, in sensul ca si aceasta a inregistrat un nivel minim istoric, rezultand intr-o scadere de -7,6%, fata de trimestrul anterior si o scadere a preturilor cu -3.3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce cea mai mare scadere a fost inregistrata pentru primele 9 luni ale anului curent, de -14%.

Diviziunea Nord prezinta cea mai buna performanta a preturilor rezidentiale cu o crestere trimestriala si anuala pozitiva si, de departe, cea mai lenta reducere medie a nivelului de pret pe ultimii 5 ani de -2% pe an, in timp ce locul al doilea in ceea ce priveste performanta pe 5 ani este impartit de diviziunile Moldova si Vest, ambele cu -7,8% pe an. Cresterea preturilor de 4,7% de la an la an pentru diviziunea Nord ocupa locul al doilea in clasament, dupa Muntenia cu 7,2%. Cea mai mare crestere in primele 9 luni ale anului curent a fost inregistrata de diviziunea Sud cu 6,9%, in timp ce Muntenia si Vest inregistreaza o evolutie similara, ceea ce demonstreaza consecventa performantelor lor.

Indicii marilor orase din Romania au fluctuat in jurul modelului national al nivelurilor stabilizate de pret, fara exceptii remarcabile. Similar cu trimestrul anterior, Galati si Ploiesti au prezentat performante trimestriale mai bune si performante de la an la an superioare altor mari orase; totusi, acestea pot fi atribuite atat zgomotului statistic, cat si corectiilor pe termen scurt, fara nicio dovada pentru o tendinta de diversificare. O concluzie similara poate fi trasa si cu privire la cele mai slabe performante a grupului de indici ai marilor orase, cum ar fi Timisoara, Braila si Craiova, care par a-si corecta fluctuatiile anterioare in concordanta cu performanta medie la nivel national.

O perspectiva similara de variatie limitata rezulta si din indicii proprietatilor specifice monitorizati de EPS. Apartamentele reprezinta singurul indice cu o crestere pozitiva, desi limitata in acest trimestru, de 2% pentru Bucuresti si 0,2% la nivel national. Corelata cu performanta buna a zonei Bucuresti Periferie, se poate concluziona ca apartamentele din Bucuresti Periferie au constituit in ultima vreme principalul motor al cresterii preturilor rezidentiale din Capitala in ultima perioada, in timp ce mai multe proprietati speculative din Bucuresti Centru si din zona suburbana a judetului Ilfov nu au constituit principala tinta a cererii. Pe axa de varsta a proprietatii, locuintele vechi par sa fi oferit o crestere a preturilor mai mare decat locuintele noi, atat in Capitala, unde au ramas stabile (-0,1%) comparativ cu scaderea preturilor de -1,8% la proprietatile noi, cat si la nivel national, unde indicele proprietatilor vechi a scazut cu numai -1,6%, comparativ cu o scadere de -5,4% la proprietatile noi.