Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) avertizeaza Guvernul ca noile masuri fiscale anuntate se vor rasfrange asupra consumatorilor, care vor suporta povara scumpirilor iar in final efectul va fi invers decat cel scontat, incasarile la buget scazand pe fondul diminuarii consistente a puterii de cumparare. Iesirea publica a marilor retaileri vine la scurt timp dupa ce toate asociatiile de business relevante din Romania au exprimat simultan opinii similare la adresa Guvernului, fapt fara precedent.

"Planul Guvernului de a introduce noi taxe si impozite si de a schimba modul de calcul al accizelor va duce in mod cert la saracirea populatiei, care va trebui sa suporte din propriul buzunar cresteri insemnate de preturi, de la combustibil la alimente si utilitati, generand scaderea accesului la un trai de mai buna calitate. In final, toate acestea vor afecta investitiile, strategiile si afacerile noastre per total", se arata intr-un comunicat remis miercuri de reprezentantii marilor retaileri din Romania.

AMRCR arata, de asemenea, ca practica Guvernului de a schimba regulile jocului fara consultarea mediului de afaceri afecteaza in mod considerabil atractivitatea mediului de afaceri romanesc si se constituie intr-un puternic semnal de descurajare a investitiilor.

"Largirea artificiala si nejustificata a bazei de taxare nu stimuleaza functionarea economiei ci, dimpotriva, incurajeaza evaziunea in detrimentul jucatorilor corecti, care platesc taxele si respecta legea in Romania. Reluam cu aceasta ocazie o solicitare mai veche a AMRCR pentru Guvern, aceea de reducere generala a TVA, masura care va stimula in mod real consumul si va avea un impact pozitiv asupra bugetului", a declarat Delia Nica, director executiv al AMRCR.

AMRCR sustine, de asemenea, ca era de dorit ca, in loc sa anunte noi taxe, Guvernul sa se fi concentrat asupra masurilor de constrangere a evazionistilor de a respecta legea si sa fi creat, in acelasi timp, mecanismele necesare pentru recunoasterea bunelor practici, astfel incat contribuabilii de buna credinta, platitori de taxe, sa nu mai fie vazuti drept o sursa la indemana de colectare a unor biruri suplimentare.

Nu in ultimul rand, AMRCR isi exprima disponibilitatea pentru dialogul cu Guvernul in vederea identificarii masurilor reale de crestere a incasarilor la buget si de reducere a evaziunii fiscale, conchid autorii comunicatului