Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a afirmat miercuri ca a fost sunat de presedintele Traian Basescu, care l-a "rugat" sa nu-l schimbe din functie pe directorul CEC, Radu Ghetea.

Daniel ChitoiuFoto: AGERPRES

Daniel Chitoiu si Victor Ponta au fost intrebati de un ziarist, intr-o conferinta comuna de presa organizata la Guvern si care avea ca subiect bugetul pe 2014, daca este adevarat ca ministrul Finantelor a fost sunat de presedintele Traian Basescu pentru a-i solicita sa nu fie schimbat din functie directorul general al bancii de stat CEC, Radu Ghetea.

Primul a reactionat premierul: "Eu am fost informat, mi-a spus ca a fost sunat de presedintele Basescu, nu includea si partea cu rugatul".

"Da, m-a sunat, acum doua trei saptamani", in conditiile in care se discuta procedura de schimbare a statutului CEC, a raspuns si Daniel Chitoiu.

"Dl Ghetea a dat fuga la dl Basescu sa ceara sprijin pentru a nu fi schimbat", a comentat Ponta.

"M-a rugat frumos", a completat Daniel Chitoiu, care a precizat ca i-a transmis sefului statului ca, in momentul in care se va lua decizia de schimbare a statutului CEC, se va face o evaluare a activitatii conducerii acestei institutii.

Daca a performat, ramane in functie, daca nu a performat, nu, a adaugat ministrul Finantelor.

CEC este banca de la care fiica presedintelui, Ioana Basescu, a luat un credit de 1,028 milioane lei pentru cumpararea de teren agricol in Calarasi, dupa cum a spus chiar presedintele Basescu. Tranzactia a fost facuta in 9 septembrie 2013, potrivit unui comunicat al Ioanei Basescu.

Victor Ponta a mentionat, in acest context, ca l-a intrebat pe ministrul Justitiei in ce calitate suna presedintele procurorii si la ministri, facand referire la afirmatia lui Traian Basescu, care declarase, tot miercuri, ca i-a telefonat lui Lucian Papici pentru a-si cere scuze ca a fost implicat in disputa legata de terenul achizitionat de fiica sa Ioana in judetul Calarasi.

"Inteleg ca iarasi a sunat procurorii. Inteleg ca suna la ministri, e in regula, ca sa puna o pila", a continuat primul ministru, declarandu-se optimist ca o intrebare legata de aceasta chestiune va fi formulata de Consiliul Superior al Magistraturii.

Intrebat daca discutia cu presedintele Basescu s-a referit si la alte aspecte, Chitoiu a raspuns: "A fost directionata spre CEC".

Un ziarist a intrebat daca discutia s-a referit si la negocierile cu FMI. "Nu-l interesau astea", a comentat Ponta.