Cresterea economica pe primele 9 luni: 2,7%. Desi peste asteptari, vestea data de Statistica nu e neaparat buna
"Eu as privi cu prudenta aceste date. Daca scoatem agricultura, performantele economice sunt sub nivelul din 2012. Fara agricultura, conform estimarilor mele, avansul PIB-ului ar fi fost de doar 0,3% iar la nivelul intregului an cresterea ar fi de 1,4%. Cea mai slaba performanta este in sectorul constructiilor, unde investitiile publice au scazut foarte mult", a declarat pentru HotNews Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Rozalia Pal, economistul sef al Garanti Bank, a confirmat si ea ca exporturile si agricultura au fost motoarele cresterii in primele 9 luni. Cu acestea doua incluse, nu ar fi o exagerare sa depasim cresterea asteptata de piata, care se situeaza in jurul a 2,5%, a declarat Rozalia Pal.
La randul lor, economistii ING vad o crestere de 2,7% in acest an, potrivit unei note remisa clientilor imediat dupa anuntul facut de Statistica.
"Economia Romaniei a accelerat in T3 2013, crescand cu 1,6% qoq si 4,1% an/an (cea mai buna dinamica din T3 2011). Dupa parerea mea, evolutia economiei in trimestrul III a continuat sa fie determinata de dinamica cererii externe, cu efecte de spill-over pentru cererea interna. De asemenea, dinamica productiei agricole in acest an (nivel record) a contribuit la accelerarea economiei (prin intermediul consumului privat).
Nu in ultimul rand, climatul investitional s-a stabilizat dupa contractia (in termeni an/an) din ultimele trimestre. Aceasta evolutie a fost determinata de ameliorarea perspectivele macro-financiare pe plan intern, fapt reflectat de declinul costurilor de finantare din economie.
Institutul National de Statistica va publica estimarile provizorii pentru evolutia PIB si a componentelor acestuia in trimestrul III pe data de 4 decembrie.
Voi revizui in urcare scenariul macroeconomic central de previziune pe 2013 in luna decembrie, prin incorporarea datelor finale cu privire la evolutia PIB in trimestrul III, dar si a dinamicii indicatorilor macroeconomici si financiari comunicati pe parcursul trimestrului IV din 2013", a explicat Andrei Radulescu, de la SSIF Broker
Produsul intern brut pentru trimestrul III 2013, in varianta provizorie, va fi publicat prin comunicat de presa, conform calendarului de pe site-ul INS, in data de 4 decembrie 2013

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Preferam atunci sa fie ...scadere economica si sa se scada taxele ! Pai nu?!
pe de alta parte, am rezerve fata de restul estimarilor INS.. activitatea economica privata se reduce zilnic, numarul companiilor este in continua scadere, somajul e in crestere si totusi economia o duce 'bine'?.. parca ne-am intoarce in perioada comunista, cu productii record intr-o tara flamanda.
Sprijiniti initiativa privata, imm-urile si intreprinderile individuale, ca fara ele clasa de mijloc moare si atunci adio nivel de trai.
trebuie o revolutie de anploarae uriasa! si dintr-o tara mica nu se poate aceasta!
acum cand capitalismul necontrolat nu mai are opozanti functioonali, lucrurile vor fi si ma acute!
rezista doar societatle care u venituri asa de la dumnezeu..norvegia...danemarca,,,arabii! pacat de rusi ca vand petrolul dar poporul nu simte acest ban!..danemarca suge si ea din petrolul groenlandez! ...ca explicatie!