E oficial. Guvernul a publicat vineri dupa amiaza in Monitorul Oficial Ordonanta prin care se aduc de anul viitor modificari foarte importante activitatii financiar- contabile si impozitelor datorate de romani. Schimbarile intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014, acestea majorand semnificativ impozitarea aplicata contribuabililor. Documentul modifica si procedura TVA aferenta contribuabililor declarati inactivi, impozitul pe dividende si perioada fiscala la impozitul pe profit, cand contribuabilii opteaza pentru un alt exercitiu financiar decat anul calendaristic. In plus, se reglementeaza impozitul pe constructii, se majoreaza redeventele miniere si se refomuleaza notiunea de microintreprindere.

Ce spune in esenta, Ordonanta?

Sa le luam pe rand:

Cu privire la accize:

  • Este fara indoiala cea mai mare majorare dintre impozitele aflate in sfera ordonantei.
  • Pentru benzina cu plumb, acciza se majoreaza la 637,91 euro / tona, de la 547 euro / tona. Procent majorare = 16,6%.
  • Acciza la benzina fara plumb se majoreaza la 557,91 euro / tona de la 467 euro / tona. Procent majorare = 19,4%.
  • Pentru motorina, acciza se majoreaza la 473,85 euro / tona de la 391 euro / tona. Procent majorare = 21,2%.
  • Nu este aceasta singura majorare pentru accize, toate celelalte accize aplicate la alte produse se vor majora, datorita schimbarii modului de calcul a cursului de schimb.
  • Accizele se calculeaza la cursul de schimb din prima zi a lunii Octombrie din anul  anterior anului precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene.

  • Noutatea este ca daca acest curs este mai mic in anul curent decat cel existent in anul anterior, atunci acesta din urma se actualizeaza cu rata inflatiei, calculata la luna septembrie.
  • Pentru anul 2014, ordonanta a stabilit un indice de crestere a preturilor de 104,77%, calculat la luna septembrie 2013 fata de septembrie 2012.
  • Ce curs de schimb este valabil pentru accize in anul 2014?  In anul 2013 cursul de schimb pentru accize este de 4,5223 lei/Eur.  In anul 2014, cursul de schimb este 4,5223 (curs octombrie 2012) x 104,77% (indice inflaţie 2013) = 4,7380 lei/Eur.

Tot de anul viitor, companiile vor plati un nou impozit pe constructii, de 1,5%.

La ce se aplica acest impozit?

  • Impozitul se aplica la toate constructiile regasite in grupa 1 din catalogul mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004 cu modificari ulterioare.
  • Observam ca se datoreaza acest impozit pentru toate constructiile, fie ca sunt speciale, fie ca sunt soproane, betoane sau alte constructii.
  • Foarte important: impozitul nu se datoreaza pentru aceleasi constructii pentru care se datoreaza deja impozit la bugetul local, conform prevederilor existente.
  • Procentul este de 1,5% din valoarea contabila bruta a constructiilor.

Cand se achita acest impozit?

  • Impozitul pe constructii se achita in doua rate egale, in datele de 25 mai si respectiv 25 septembrie.
  • Acest impozit se datoreaza bugetului de stat si este in administrarea ANAF.
  • Ordonanta stabileste ca in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare, sa se adopte prin ordin ANAF formularul declaratiei.
  • Nota: se recomanda totusi reevaluarea tuturor constuctiilor, pentru a se evita situatiile in care ar fi posibila majorarea impozitelor pentru activele nereevaluate in ultimii 3 ani, similar impozitului la taxele locale.

Cu privire la majorarea redeventelor miniere.

Redeventele prevazute la art. 45 din Legea minelor nr. 85/2003, sufera cresteri, dintre care amintim:

  • o cota procentuala de 5% din valoarea productiei miniere pentru carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, pamanturi rare si disperse, pietre pretioase si semipretioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice;
  • o cota de 4% pentru carbuni;
  • o cota de 6% pentru metalele nobile. ( Probabil s-a stabilit redeventa pentru Rosia Montana).
  • In esenta, toate redeventele miniere s-au majorat cu 25%.
  • In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, titularii licentelor/permiselor de exploatare impreuna cu autoritatile competente vor incheia acte aditionale la contractele existente, pentru stabilirea redeventelor conform noilor prevederi legislative.

Implicatiile fiscale ale Ordonantei publicate vineri de Guvern

a. contribuabilii ce sunt declarati inactivi, nu beneficiaza de deducerea TVA pentru achizitiile destinate vanzarilor, pe perioada cat detin un cod invalid de TVA, chiar daca au obligatia colectarii TVA la livrarile de bunuri/prestarile de servicii.

  • La data la care societatea isi reactiveaza codul de TVA, societatea isi poate ajusta TVA in favoarea sa, pentru bunurile si serviciile neconsumate, aflate in patrimoniu la data reactivarii codului de TVA.
  •  Ordonanta enumera mai exact categoriile de bunuri si servicii pentru care societatea isi poate ajusta TVA in favoarea sa, respectiv:  stocuri si servicii neconsumate, constatate prin inventariere; active corporale fixe in curs de executie; bunuri de capital si alte bunuri decat cele de capital, pentru care nu expirat perioada de ajustare a TVA.
  • Ajustarea TVA se efectueaza in primul decont depus sau intr-un decont ulterior.

b. pentru contribuabilii ce au optat pentru un exercitiu financiar contabil altul decat anul calendaristic, se poate opta ca si exercitiul fiscal ( anul fiscal) sa fie diferit de anul calenaristic.

c. dividendele incasate de la o persoana juridica romana sau straina, sunt scutite de impozit pe profit in Romania, daca persoana juridica romana detine mai mult de 10% din capitalul social al platitorului de dividende, pentru o perioada neintrerupta de 1 an, si exista o conventie de evitare a dublei impuneri intre Romania si statul unde este rezident platitorul de dividend. Exista o prevedere similara si anterior, s-a redus termenul de deinere la perioada de 1 an.

d. se extind veniturile neimpozabile la calculul impozitului pe profit, la veniturile din vanzari de titluri de participare detinute la o persoana juridica romana sau la o persoana juridica straina. Sunt scutite de impozit pe profit si veniturile din lichidarea unei persoane juridice romane sau straine.

  • Scutirea de aplica daca societatea din Romania detine mai mult de 10% din capitalul social al societatii care se lichideaza sau se vinde, pe o perioada neintrerupta de 1 an si exista conventie de evitare a dublei impuneri intre Romania si statul de rezidenta al societatii straine.

e. cheltuielile cu sponsorizarea, mecenatul sau bursele private sunt cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

  • Aceste sume reduc impozitului pe profit in procentul de 3 la mie din cifra de afaceri, fara a depasi 20% din impozitul pe profit datorat.
  • Noutatea consta in faptul ca daca nu sunt scazute aceste sume din impozitul pe profit in anul curent, acestea se pot reporta in urmatorii 7 ani consecutivi.

f. dividendele platite unei alte persoane juridice romane sunt scutite de impozit pe dividend, cand beneficiarul dividendului detine minim 10% din capitalul social al platitorului de dividend, pe o perioada neintrerupta de 1 an, calculat la data platii dividendului.

g. pensiile facultative in suma de pana la 400 euro / an, diminueaza baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii, numai in locul unde contribuabilul are functia de baza.

Despre microintreprinderi.

  • se pastreaza plafonul anual de venituri impozabile in suma de 65.000 euro. O microintreprindere poate realiza venituri din consultanta si management in procent de pana la 20% din total venituri.
  • Daca o microintreprindere depaseste plafonul de venituri sau procentul de venituri din consultanta si management, in acest caz va plati impozit pe profit cumulat de la inceputul exercitiului financiar.
  • Veniturile neimpozabile de la microintreprinderi se extind si pentru: veniturile din diferente de curs valutar; valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.
  • Sunt supuse impozitului pe venitul microintreprinderii si urmatoarele: reduceri comerciale primite ulterior facturarii;  diferenta favorabila calculata in trimestrul al IV-lea intre veniturile din diferente de curs valutar si cheltuielile cu diferente de curs valutar.

Despre impozitul pe venitul realizat de nerezidenti in Romania.

Sunt scutite la impozitare in Romania:

a. dividendele platite unei societati rezidente intr-un alt stat membru al Comunitatii, cand societatea din celalalt stat detine mai mult de 10% din capitalul social al societatii din Romania, pe o perioada neintrerupta de 1 an, calculata la data platii dividendului.

Scutirea se poate acorda daca ambele societati sunt platitoare de impozit pe profit. Ordonanta aduce ca noutate reducerea termenului de detinere de la 2 ani la 1 an si obligatia societatii din Romania de a fi platitoare de impozit pe profit.

b. sunt scutite la impozitare dobanzile si redeventele platite catre nerezidenti, conform cap. 4 din Titlul V din Codul fiscal. Acestea sunt redeventele si dobanzile platite la intreprinderi asociate.

  • Modificarea consta intr-o reformulare a prevederilor existente cu trimiterea la capitolul de intreprinderi asociate.

Despre TVA

  • Refacturarile de asigurari efectuate de societatile de leasing, respectiv sumele incasate in contul unui client sunt scutite de TVA.
  • Baza impozabila a TVA se reduce ca urmare a desfiintari contractului sau in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori pretul bunurilor livrate/serviciilor.
  • Se reduce, de asemeni, baza impozabila a TVA ca urmare a desfiintarii totale sau partiale a contractului, fie prin acordul scris al partilor, fie printr-un arbitraj, fie ca urmare a deciziei instantei judecatoresti.
  • Nu se ajusteaza TVA pentru bunurile furate, distruse sau pierdute, justificate in mod corespunzator. Pentru bunurile furate, actele doveditoare pot fi emise de organele judiciare.
  • Modificarea intervenita consta in faptul ca nu mai este necesara decizia instantei de judecata care sa ateste furtul.
  • Aceasta justificare pentru bunurile furate emisa de organul judiciar se aplica si pentru bunurile de capital.

Material realizat ciu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.

Vezi aici toate modificarile fiscale din acest an