Ni se spune ca Europa a iesit din criza. Desigur, toate crizele se sfarsesc la un moment dat, dar conteaza cum se sfarsesc. O comparatie intre Marea Recesiune si Marea Depresiune ne arata ca performanta Europei nu este cu nimic mai buna acum decat in trecut, ba chiar are toate sansele sa pice testul istoriei, scrie Bogdan Glavan pe blogul lui.

Paul Krugman a readus in atentie problema cu graficul de mai jos, care arata comparativ evolutia productiei industriale in Europa in timpul Marii Depresiuni din anii 30, respectiv din 2008 incoace. Dupa cum se observa, la inceputul crizei actuale, productia industriala a scazut considerabil si mai rapid decat in timpul Marii Depresiuni, dupa care si-a revenit partial si a urmat un trend de stagnare. La 5 ani de la inceputul crizei, productia industriala a zonei euro reprezinta mai putin de 90% din nivelul inregistrat anterior. Cum au stat lucrurile in Marea Depresiune? Aproximativ la fel. Cu doua diferente: (1) declinul initial a fost putin mai adanc si a durat cu doi ani mai mult si (2) productia industriala si-a reinceput cresterea vertiginoasa intr-un ritm care nu are nici o sansa sa fie egalat de dinamica actuala. Daca socotim 6 ani de la inceputul crizei, economia Europei se simtea mai bine in anii 30 decat in prezent. Concluzia lui Krugman? "Sa mergi mai prost decat in anii 30 - asta da realizare remarcabila".

Daca ne referim la Marea Britanie observam acelasi lucru : cea mai slaba revenire a economiei din istoria moderna a recesiunilor. Criza financiara din 2008 s-a reflectat intr-o evolutie a economiei aproape aproape de forma literei L.

Sunt de acord cu verdictul necrutator oferit de Krugman, chiar daca nu ii impartasesc viziunea politica. Mai mult decat atat, tin sa va prezint inca un argument pentru care politica economica actuala poate fi considerata categoric mai proasta decat cea din perioada interbelica. Sa ne uitam a dinamica preturilor. In timpul Marii Despresiuni preturile au scazut in toate economiile importante. Intre 1929 si 1933 preturile au scazut cu 12,3% in Italia, 11,9% in Franta, 11,6% in Germania si 9,2% in Marea Britanie. Deflatia a fost de fapt considerata unul din factorii pentru care economiile europene si cea a SUA s-au adancit in criza economica. Deflatia este celebra sperietoare pe care unii analisti o scot din cand in cand din dulapul sofismelor economice pentru a justifica politicile interventioniste. Ca o paranteza amuzanta, in Romania pericolul deflatiei a ajuns sa fie invocat ca argument pentru cresterea accizei la benzina!

Revenind in actualitate, ce au facut preturile pe parcursul ultimilor ani? Au crescut. Zona euro a inregistrat scumpiri ale produselor si serviciilor in fiecare an din 2008 incoace, o inflatie care a corespuns aproape perfect idealului expertilor de la carma politicii monetare: 2% pe an. De asemenea, aveti mai jos un grafic care arata dinamica preturilor din Marea Britanie, in perioada celor doua crize discutate. Preturile sunt acum cu 16% mai mari decat in 2008, in vreme ce anul 1933 consemna preturi cu 11% mai mici decat la inceputul crizei in 1929.

Concluzia? Daca in timpul Marii Depresiuni, cand am avut deflatie, productia industriala si-a revenit mai repede decat o face in prezent cand, nota bene, avem inflatie, atunci este clar ca politica economica este pe aratura.

In liceu am avut un extraordinar profesor de matematica, Dumitru Batinetu-Giurgiu. Spre amuzamentul general, obisnuia sa spuna celor care reuseau sa rezolve doar o parte dintr-un test: "nota 5 cu scarba!" Ei bine, politica economica actuala merita nota 3 si mi-e teama cu sunt oricum prea generos. La cate premii Nobel s-au dat, la cati experti invart politica precum porcul dovleacul, masurile adoptate ca raspuns la ultima criza dovedesc o groaznica pana de idei. Decidentii actuali incearca, atat cat pot, sa implementeze cu copy-paste retete demult fumate, dar nu reusesc nici macar sa replice rezultatele acestora din trecut. Rata somajului se situeaza in cele mai afectate tari (Spania, Grecia) fix la nivelul din timpul Marii Depresiuni. Dar ce este cel mai ingrijorator, economia stagneaza intr-o balta de lichiditati fara perspective de crestere viguroasa si sanatoasa.

P.S. In septembrie 2009 va spuneam ca actuala criza economica este mai grava decat Marea Depresiune. La vremea aceea politicienii occidentali se intreceau in a minimiza problema, iar decidentii de la noi inca se intrebau "Ce e aia criza?".

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Glavan