Patru companii romanesti din 10 au avut in 2012 ca activitate principala serviciile, iar cel mai mare numar mediu de salariati s-a inregistrat in Industrie, se arata intr-o nota remisa marti de Statistica. Potrivit aceleiasi surse, numarul total al companiilor a crescut in 2012 fata de anul anterior cu 4,0%. Marimea medie a unei intreprinderi din industrie a fost de circa 27 de salariati, in timp ce in comert a fost de circa 5 salariati.

  • La sfarsitul anului 2012, sectorul industrie insuma 50.896 intreprinderi, respectiv 11,4% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii).
  • Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile active din cadrul sectorului "Servicii", respectiv 40,9%.
  • In anul 2012 numarul mediu de salariati a scazut cu 0,2% fata de anul 2011.
  • Intreprinderile din industrie au detinut cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul mediu de salariati (35,8%), urmate de cele din servicii (31,6%).
  • In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de intreprinderile cu activitate principala de comert (39,9%), intreprinderile din constructii detinand doar 7,3%.
  • Structura investitiilor in cadrul sectoarelor se prezinta astfel: industrie 45,0%, constructii 21,3%, comert 10,7% iar servicii 23,0%.
  • Valoarea adaugata bruta la costul factorilor a fost obtinuta in 2012, in proportie de 42,7% in industrie, 8,3% in constructii, 17,9% in comert  si  31,1% in servicii
  • Rezultatul brut al exercitiului  a inregistrat valori pozitive (profit) in industrie, comert si servicii, sectorul "Constructii" fiind singurul care a inregistrat valori negative (pierderi).

Cifra de afaceri reprezinta suma veniturilor facturate rezultate din vanzari de bunuri, vanzari de marfuri, executarea de lucrari si prestarea de servicii, mai putin rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor.

Investitii brute in bunuri corporale: valoarea investitiilor efectuate in cursul perioadei de referinta in toate bunurile corporale, cumparate de la terti sau produse pe cont propriu si a caror durata de utilizare este mai mare de 1 an.

Valoarea adaugata bruta la costul factorilor: reprezinta suma salariilor si altor elemente legate de costul factorilor de munca, a profitului, a subventiilor de exploatare, a amortizarii capitalului fix, din care se scad impozitele legate de productie.

Rezultatul brut al exercitiului: reprezinta diferenta dintre suma veniturilor din exploatare, a celor financiare si celor extraordinare si suma cheltuielilor de exploatare, financiare si a cheltuielilor extraordinare. Diferenta pozitiva reprezinta profitul, iar cea negativa, pierderile.