Statele Unite au incheiat un acord cu JPMorgan Chase prin care banca va plati o suma record de 13 miliarde de dolari pentru a inchide o ancheta civila in dosarul produselor derivate la creditele imobiliare riscante, supranumite "subprime", scrie AFP.

Acordul contine 4 miliarde de dolari despagubiri pentru persoane fizice, in special sub forma de relaxare a conditiilor de credit, potrivit unor surse apropiate dosarului.

De asemenea, este vorba de o amenda de 2 miliarde si 4 miliarde - deja anuntate - despagubiri pentru organismele de refinantare ipotecare sub tutela statului Fannie Mae si Freddie Mac.

Restul banilor va merge catre statele California si New York si o asociatie a detinatorilor de credite.

Acordul, care va fi anuntat oficial marti, este de departe cel mai mare convenit de autoritatile americane cu o singura societate.

Produsele derivate subprime s-au aflat la originea crizei financiare care a culminat in 2008 cu falimentul Lehman Brothers si care a aruncat in aer pietele financiare din intreaga lume, urmate de intrarea Statelor Unite in recesiune.

JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana in termeni de active, si filialele sale cumparate in 2008 Bear Stearns si Washington Mutuel sunt acuzate ca au vandut derivate la credite imobiliare unor investitori si institutii precum "Fannie" si "Freddie", fara a face cunoscut si nivelul lor de risc foarte ridicat.

Fannie si Freddie au fost aproape de faliment si au fost salvate doar dupa ce au beneficiat de un ajutor public de peste 180 de miliarde de dolari dupa ce au cumparat si asigurat credite subprime in valoare de miliarde de dolari.

JPMorgan a provizionat peste 9 miliarde de dolari in trimestrul III pentru a plati acest acord cu Departamentul Justitiei, care este negociat de luni de zile. Prin aceasta, rezervele juridice ale bancii au ajuns la 23 de miliarde de dolari, astfel incat conturile bancii au intrat pe rosu in trimestrul III, o premiera in ultimii aproape zece ani.

Fostul elev model al Wall Street-ului a inceput sa acumuleze probleme juridice de anul trecut, de la scandalul denumit "Balena din Londra", care a prilejuit pierderi de peste 6 miliarde de dolari.

Banca este anchetata pentru coruptie si in China, intre altele pentru activitati in sectorul energetic.

Ea a anuntat vineri si un acord amiabil distinct legat de subprime cu 21 de investitori, in valoare de 4,5 miliarde dolari.