"Temerile legate de posibilul beneficiu social pe care migrantii romani l-ar avea in strainatate sunt nefondate stiintific. Exista probabil si situatii punctuale, dar migratia externa este mai degraba o solutie nu o problema, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Klaus Zimmermann, directorul Institutului pentru Studiul Muncii- IZA (unul dintre liderii cercetarii mondiale asupra pietelor si economiei muncii) cu ocazia lansarii in Romania a volumului „International Handbook on the Economics of Migration”. Asculta mai jos declaratiile date Hotnews.ro de profesorul Zimmermann.

Klaus ZimmermannFoto: Hotnews

Descarca fisierul audio in format MP3

"Cea mai importanta concluzie este ca acest manual umple un gol existent in literatura de specialitate. Nu numai ca umple un gol, dar concluziile pe care le lanseaza sunt extrem de convingatoare si fundamentate stiintific, aratand ca temerile existente in acest moment in Europa sunt din punct de vedere academic, nefondate. Aceste temeri sunt legate de afluxul mare de posibili emigranti romani-stim ca dezbaterea e foarte aprinsa in Marea Britanie, Germania, Spania. De asemenea temeri semnificative sunt legate de posibilul beneficiu pe care migrantii romani l-ar avea in urma asistentei sociale pe care anumite state le-o acorda. Emigrantii romani nu sunt principalii beneficiari ai sistemelor de asigurari sociale ci dimpotriva, sunt pusi in fata unor bariere in accesarea acestor beneficii", a declarat pentru HotNews prod. dr. Monica Roman de la catedra de Statistica a ASE.

In cadrul evenimentului au fost prezentate studii de caz asupra pietelor muncii si migratiei din Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova, Macedonia, Bosnia Hertegovina si Albania.

Volumul, editat de Zimmermann si Amelie Constant, este primul manual international asupra economiei migratiei, fiind considerat un reper al cercetarii stiintifice in domeniu.

O atentie speciala este dedicata provocarilor pe care le ridica cercetarea pietei muncii in tarile din regiune (Romania si Bulgaria), cum sunt disponibilitatea informatiei statistice sau migratia medicala. Aceste aspecte au fost abordate sub forma discutiilor panel, la care participa reprezentanti ai institutiilor cheie din domeniu: Institutul National de Statistica, Institutul de Economie Nationala, Academia Bulgara de Stiinte.

Sentimentul anti - imigratie este in crestere in Europa, iar tari ca Germania , Spania sau Marea Britanie au revenit la o pozitie rezervata atunci cand vine vorba de accesul imigrantilor- inclusiv al celor din noile state membre- pe piata muncii. .