Dupa primele 10 luni din acest an, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) au scazut usor fata de primele 10 luni din 2012 atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 0,3%, respectiv cu 0,1%, a comunicat marti Statistica.

  •     Octombrie 2013  comparativ cu septembrie 2013

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna octombrie 2013, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 2,3%, datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+2,7%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+2,1%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+1,7%).

In serie ajustata, afacerile din comertul cu amanuntul au crescut cu 0,4%, datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,7%). Scaderi s-au inregistrat la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-4,2%) si la vanzarile de produse nealimentare (-2,7%).

  •      Octombrie 2013  comparativ cu octombrie 2012

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna octombrie 2013, comparativ cu luna octombrie 2012 a inregistrat o crestere cu 2,2% datorita cresterilor la vanzarile de produse nealimentare (+3,5%), la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+2,4%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+0,1%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna octombrie 2013, comparativ cu luna octombrie 2012 a inregistrat o crestere cu 1,7% datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+2,5%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,9%). Scaderi s-au inregistrat la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-1,6%).

  • Perioada 1.I-31.X.2013  comparativ cu perioada 1.I-31.X.2012

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada 1.I-31.X.2013, comparativ cu perioada 1.I-31.X.2012 a inregistrat o scadere cu 0,3% datorita scaderii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-4,4%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,4%). Cresteri s-au inregistrat la vanzarile de produse nealimentare (+2,5%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I-31.X.2013, comparativ cu perioada 1.I-31.X.2012, a inregistrat o scadere cu 0,1%, datorita scaderii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-4,8%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,4%). Cresteri au inregistrat vanzarile de produse nealimentare (+3,0%).

Cateva precizari metodologice

Datorita necesitatilor privind comparabilitatea rezultatelor pe grupe de activitati omogene cat si la nivel de intreprindere de la o perioada la alta, categoria operatorilor economici cu potential economic ridicat (50 de salariati si peste), se cerceteaza exhaustiv. Baza de selectie a esantionului asigura o reprezentativitate calculata dupa cifra de afaceri de 94,23% din multimea totala a unitatilor active. Datele se colecteaza de la circa 1519 operatori economici cu activitate principala de comert cu amanuntul. Eroarea maxim admisa a estimatiilor este de +/- 3%.

Comertul cu amanuntul include revanzarea (vanzarea fara transformare) de marfuri noi sau folosite, in principal catre marele public, pentru consum sau utilizare personala ori casnica, prin: magazine, supermagazine, standuri, case de comenzi prin posta, vanzatori ambulanti, cooperative de consum etc.

Comertul cu amanuntul este clasificat, in primul rand, dupa tipul unitatii de desfacere a marfii (comert cu amanuntul in magazine; comert cu amanuntul neefectuat prin magazine. Comertul cu amanuntul in magazine include comertul cu amanuntul de marfuri folosite.

Pentru comertul cu amanuntul in magazine, exista si o alta distinctie, intre comertul cu amanuntul in magazine specializate si comertul cu amanuntul in magazine nespecializate . Grupele de mai sus sunt in continuare subdivizate dupa gama de produse vandute. Comertul care nu se efectueaza prin magazine este subdivizat in functie de formele de comert, cum ar fi: comertul cu amanuntul efectuat prin standuri si piete si comertul cu amanuntul care nu se efectueaza prin magazine, de exemplu comanda prin posta, din usa in usa, prin automate de vanzare etc.

Marfurile comercializate in aceasta diviziune sunt limitate la bunurile care de obicei sunt considerate a fi de larg consum. Prin urmare, marfurile care nu sunt de larg consum sunt excluse (exemplu: cerealele, minereurile, masinile industriale etc.). Aceasta diviziune include de asemenea unitati angajate in vanzarea catre publicul larg, de produse cum ar fi: calculatoare, articole de papetarie, vopsele sau cherestea, desi aceste produse poate nu sunt pentru uz personal sau gospodaresc. Manipularea, care este in mod normal inclusa in activitatea de comert nu afecteaza caracteristicile marfurilor si poate include, de asemenea, sortarea, separarea, amestecarea si ambalarea. Aceasta diviziune include de asemenea comertul cu amanuntul prin comisionari si activitatile caselor de licitatie cu amanuntul.

Aceasta diviziune exclude: vanzarea de catre fermieri a produselor proprii; fabricarea si vanzarea productiei proprii, care in general este clasificata drept industria prelucratoare; vanzarea de autovehicule, motociclete si piese ale acestora; comertul cu cereale, minereuri, titei brut, produse chimice pentru industrie, fier si otel, masini si echipamente industriale; vanzarea de alimente si bauturi pentru consum in localuri si vanzarea preparatelor alimentare la pachet; inchirierea de bunuri personale si gospodaresti pentru publicul larg.

Cifra de afaceri (excl. TVA) reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include veniturile din vanzarea sau transferul de mijloace fixe.