Statistica: In trimestrul al treilea au fost date in folosinta aproape 10.000 locuinte, din care circa 6.000 in mediu rural

de DP     HotNews.ro
Marţi, 3 decembrie 2013, 10:20 Economie | Finanţe & Bănci

In trimestrul al treilea din 2013 au fost date in folosinta 9.734 locuinte, in scadere cu 854 locuinte fata de trimestrul III 2012, au transmis marti statisticienii romani. Cele mai multe dintre ele au fost construite in mediul rural. Potrivit comunicatului INS, in perioada 1.I-30.IX.2013 au fost terminate 26.593 locuinte, in scadere usoara fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate arata ca in trimestrul al treilea a scazut atat numarul locuintelor realizate din fondurile publice, cat si al celor realizate din fondurile private.

Distributia in profil regional indica o tendinta de scadere a numarului locuintelor terminate pe total cu 854 locuinte, scadere reflectata in regiunile de dezvoltare: Nord - Vest (-485 locuinte), Sud - Muntenia (-218 locuinte), Sud - Vest Oltenia (-190 locuinte), Nord - Est (-150 locuinte) si Bucuresti - Ilfov (-67 locuinte). Cresteri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Vest (+159 locuinte), Centru (+83 locuinte) si Sud - Est (+14 locuinte).

Pe medii de rezidenta, in perioada 1.I-30.IX.2013, fata de perioada 1.I-30.IX.2012, analiza constructiei de locuinte pune in evidenta cresterea ponderii locuintelor terminate in mediul rural, cu 56,3%.
Dupa fondurile de finantare a locuintelor terminate, fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, in perioada 1.I-30.IX.2013, a scazut numarul locuintelor realizate din fonduri publice cu 1037 locuinte, iar numarul locuintelor realizate din fonduri private a crescut cu 976 locuinte.

Distributia in profil regional pune in evidenta o scadere a numarului locuintelor terminate, in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord - Vest (-687 locuinte), Sud - Muntenia (-316 locuinte), Sud - Vest Oltenia (-242 locuinte). Cresteri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare: Vest (+356 locuinte), Sud - Est (+334 locuinte), Bucuresti - Ilfov (+262 locuinte), Centru (+208 locuinte) si Nord - Est (+24 locuinte).

Potrivit metodologiei INS, locuinta reprezinta constructia formata din una sau mai multe camere de locuit situata la acelasi nivel al cladirii sau la niveluri diferite, prevazuta in general cu dependinte (bucatarie, baie, etc.) sau alte spatii de deservire, independenta  din punct de vedere functional, avand intrare separata din casa scarii, curte sau strada si care a fost construita, transformata sau amenajata in scopul de a fi folosita, in principiu, de o singura gospodarie.

Sunt considerate locuinte terminate acelea care nu au existat anterior si ale caror elemente, inclusiv fundatia s-au construit pentru prima data, la care s-au finalizat toate lucrarile prevazute in documentatia tehnica si care au fost receptionate de beneficiari.
Locuintele terminate din fonduri publice cuprind locuintele finantate de la bugetul de stat si bugetele locale.

Locuintele terminate din fonduri private cuprind locuintele finantate din surse proprii ale operatorilor economici precum si cele terminate din fondurile populatiei.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Superbrands

Help Net, 19 ani de excelenta pe piata farma

Help Net Farma opereaza una dintre cele mai importante retele de farmacii din Romania si face parte alaturi de Green Net - importatorul si distribuitorul de suplimenti nutritivi si dezvoltatorul lantului exclusivist Beautik Haute Perfumerie, din grupul Farmexim, primul importator si distribuitor de produse farmaceutice din Romania.

237 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă