"Reactia initiala a pietelor la stirile de luni a fost limitata, leul depreciindu-se cu circa 100 pipsi pana la 4,4450/EUR si adaugand inca 100 pipsi in debutul sedintei de marti. Ne asteptam la consecinte limitate si in cazul unei (mai putin iminente) ruperi a intelegerii cu organismele financiare internationale, dat fiind faptul ca actualul acord este de tip preventiv si probabil ca investitorii ar putea avea incredere ca autoritatile din Romania au invatat pana acum lectia disciplinei fiscale. Pentru astazi ne asteptam ca leul sa continue sa fie tranzactionat in intervale inguste, intrucat aceasta este una dintre cele mai linistite zile ale unui calendar economic destul de incarcat in aceasta spatamana", se arata intr-un raport trimis marti clientilor corporate ai ING si semnat de economistuls ef al institutiei, Vlad Muscalu.

Leul a iesit din starea de amortire luni seara, cand s-a depreciat in urma stirii legate de refuzul presedintelui de a semna memorandumul cu FMI, se mai arata in Raport. Acest fapt ar putea intarzia evaluarile trimestriale ale FMI, intrucat acordul Stand-By va fi in continuare in vigoare, insa nu va fi si operational, asa cum preciza ministrul bugetului. Presedintele a citat cresterea accizelor la combustibili drept motiv pentru pozitia sa. Ultima miscare vine in urma unor comentarii recente ale presedintelui care a spus ca nu va semna legea bugetului in forma actuala. Insa acest lucru va intarzia doar adoptarea planului actual pe buget, care ar putea trece prin Parlament chiar astazi (si cel mai tarziu vineri). O astfel de intarziere cauzata de presedinte va determina probabil adoptarea legii bugetului la finalul lui decembrie. Reactia initiala a pietelor la stirile de ieri a fost limitata, cu leul depreciindu-se cu circa 100 pipsi pana la 4,4450/EUR si adaugand inca 100 pipsi in debutul sedintei de astazi, si ne asteptam la consecinte limitate si in cazul unei (mai putin iminente) ruperi a intelegerii cu organismele financiare internationale, dat fiind faptul ca actualul acord este de tip preventiv si probabil ca investitorii ar putea avea incredere ca autoritatile din Romania au invatat pana acum lectia disciplinei fiscale. Pe langa toate acestea mai este si compactul fiscal pe care Romania trebuie sa il urmeze si dupa sfarsitul acordului cu FMI/Comisia Europeana/Banca Mondiala. Pentru astazi ne asteptam ca leul sa continue sa fie tranzactionat in intervale inguste, intrucat aceasta este una dintre cele mai linistite zile ale unui calendar economic destul de incarcat in aceasta spatamana.

Ratele ON au crescut cu circa 50pb ieri pana la 1,60%, acesta fiind probabil si motivul pentru celel 20-30pb de cresteri ale ratelor la 1M-3M pana la 1,75%-1,90%. Cu toate acestea, ratele pentru scadente mai indepartate au ramas neschimbate, cu 1Y la minimul record de 2,40%, sugerand ca participantii la piata se asteapta ca presiunea pe rate sa fie temporara. In vreme ce credem ca lichiditatea a ramas abundenta in noiembrie (BNR va oferi date in acest sens

pe 5 decembrie) si operatiunile MF o vor mentine favorabila (deficitul bugetar de peste 8 miliarde lei din noi-dec va depasi cu mult emisiunile nete de titluri de 4 miliarde lei din aceeasi perioada), calendarul operatiunilor MF va induce probabil si unele efecte negative asupra conditiilor de lichiditate.

Aceast efect este cel mai bine ilustrat de planul de emisiuni pe decembrie, care luat separat conduce la o deteriorare de circa 2 miliarde lei a lichiditatii interbancare in termeni de medie zilnica, motivul care credem ca a determinat cresterea temporara a ratelor. Aceasta ar putea fi si motivul pentru rezultatul mai putin bun decat asteptarile noastre de la licitatia de titluri la sase luni de ieri. In vreme ce la 1,8 miliarde lei, cererea a fost relativ ridicata (fiind pentru pima data din octombrie cand raportul cerere-oferta este mai mare decat 2), suma planificata de 800 milioane lei a fost vanduta la un randament maxim de 2,85%, cu 10pb peste prognoza noastra. Totusi, acest nivel a fost in intervalul 2,95%-2,75% al cotatiilor pentru un instrument similar, un alt eveniment care nu s-a mai inregistrat din octombrie.