BNR a cotat marti moneda nationala la un curs de 4,4684 in fata euro, usor mai depreciata fata de nivelul de luni cand fusese cotata la 4,43/eur. Tendinta s-a manifestat si in fata dolarului SUA, unde leul s-a oprit la cursul de 3,29/usd, dupa ce ziua anterioara nivelul cotatiei BNR fusese de 3,27/usd. De asemenea, cotatia leu/chf a evoluat pana la nivelul de 3,63 lei pentru un franc elvetian, de la 3,60 lei/chf.

Sedinta de tranzactionare de marti a inceput la o cotatie de 4,4420 - 4,4450 lei/euro, usor mai depreciata fata de inchiderea de luni. "S-a inceput pe volume mici, dar in scurt timp aceste volume au crescut consistent. Probabil pe marile piete financiare s-a pariat pe deprecierea monedei nationale", a explicat dealerul unei banci comerciale.

Reactia initiala a pietelor la stirile de luni a fost limitata, leul depreciindu-se cu circa 100 pipsi pana la 4,4450/EUR si adaugand inca 100 pipsi in debutul sedintei de marti. Ne asteptam la consecinte limitate si in cazul unei (mai putin iminente) ruperi a intelegerii cu organismele financiare internationale, dat fiind faptul ca actualul acord este de tip preventiv si probabil ca investitorii ar putea avea incredere ca autoritatile din Romania au invatat pana acum lectia disciplinei fiscale, se arata intr-un Raport al ING.

O depreciere de 5% a leului in raport cu EUR, de exemplu, poate adauga echivalentul a 1% din PIB la datoria publica (exprimata in RON). Pe termen scurt, riscul deprecierii leului poate fi amplificat atat de un nivel mai ridicat al ratei dobanzii la imprumuturi cat si de o evolutie sub asteptari a economiei si/sau realizarea unui nivel al incasarilor la buget sub tinta propusa.