INS mentine estimarea anuntata in noiembrie privind evolutia PIB, potrivit careia economia a crescut cu 1,6% in trimestrul al treilea fata de precedentele trei luni si cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel ca la noua luni avansul este de 2,7%, sustinut de industrie si agricultura, noteaza Mediafax. Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 158,11 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 1,6% fata de trimestrul anterior si cu 4,1% fata de trimestrul trei din 2012. La noua luni PIB a fost de 467,1 miliarde lei.

Ca serie bruta Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 175,37 miliarde lei preturi curente, mai mare in termeni reali tot cu 4,1% fata de trimestrul III 2012, rezultand la noua un o majorare de 2,7%, la 443,18 miliarde lei.

"Cele mai importante contributii la cresterea PIB in perioada 1.I-30.IX 2013, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2012, le-au avut urmatoarele ramuri: Industria (+1,4%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 5,1%; Agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,8%) si al caror volum de activitate s-a majorat cu 17,9%; Tranzactiile imobiliare (+0,2%), cu o pondere de 7,8% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Reducerea volumului de activitate din administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala, cu 0,7%, a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia acestei ramuri la cresterea PIB fiind de -0,1%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in primele noua luni cresterea s-a datorat in principal exporturilor nete (cu o contributie de +5,2%), consecinta a cresterii cu 14,4% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o majorare semnificativ mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii cu 1,5%, si cheltuielilor pentru consum final al gospodariilor populatiei (+0,4%), cu o pondere de 60,4% in PIB, al carei volum s-a majorat cu 0,6%.

O contributie negativa au inregistrat formarea bruta de capital fix (-1,1%), cu o pondere de 24% in PIB, al carei volum s-a redus cu 3,9%, consumul final al administratiilor publice (-0,3%), cu o pondere de 15,7% in PIB, al carei volum s-a redus cu 2,4%, respectiv variatia stocurilor (-1,5%) ca urmare a reducerii stocurilor din economie.

Primele estimari ale INS, anuntate la jumatatea lunii noiembrie, aratau ca economia a crescut cu 1,6% in trimestrul al treilea fata de precedentele trei luni, peste asteptarile analistilor, si cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel ca la noua luni avansul PIB a ajuns la 2,7%.

Statistica va actualiza la 10 ianuarie estimarea privind evolutia economiei.

Pentru anul in curs, Guvernul, FMI si Comisia Europeana anticipeaza o crestere economica de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luand in calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Prognoza pentru acest an a fost revizuita in urcare, in noiembrie, de la 2%, datorita productie agricole bune si a exporturilor in crestere.

La inceputul lunii noiembrie seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a declarat ca FMI estimeaza pentru Romania, in 2014, o crestere reala a PIB constanta, mentinandu-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se asteapta ca evolutia sa fie influentata decisiv de cererea interna, cu accent pe investitii, nu de exporturi, ca in prezent.