Cursul de referinta al euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut si miercuri cu 0,31 bani, ajungand la 4,4715 intr-o piata in care deprecierea leului s-a vazut mai accentuat spre mijlocul zilei. In primele doua ore ale sedintei de miercuri, cotatiile au fluctuat usor peste 4,46 lei/euro, insa dupa ora 12:00 au urcat din nou peste 4,47 lei/euro.

"Deprecierea de 0,8% a leului ieri pana la cel mai scazut nivel al sedintei de aproape 4,48/EUR pare a fi o deviere semnificativa de la intervalul foarte ingust de 0,5% tranzactionat in ultima luna. In vreme ce punem aceasta miscare pe seama tensiunii politice cauzate de blocarea acordului cu FMI de catre presedinte, credem ca reactia de ieri a pietei va ramane singulara, aceasta fiind determinata in mare masura de climatul recent linistit care a oferit cadrul propice pentru miscari largi pe volume mai ridicate decat de obicei. Mai mult, leul a revenit in intervalul 4,46-4,47/EUR in final de sedinta, interval in care a oscilat deseori in ultimele doua luni. Aceasta sugereaza ca ne putem astepta la o reactie limitata, in cazul in care va mai fi una, in sensul deprecierii leului cauzata de continuarea episodului de stres politic", se arata intr-o nota a economistilor ING.

Potrivit acestora, unele semne de tensiune au fost vizibile si in rate si titluri de stat ieri, cu

cresteri de inca 10pb inregistrate pe curba FX swap pentru toate maturitatile si miscari similare si pe curba randamentelor titlurilor de stat. "Cu toate acestea, modificarile respective au avut loc in debutul sedintei de ieri, in timp ce restul zilei a fost lipsit de evenimente, in linie cu prognoza noastra in sensul unui impact limitat al ingrijorarilor legate de scena politica. Mai mult, obligatiunile de stat au corectat circa 2-3pb din cresterea recenta a

randamentelor, intarindu-ne si mai mult convingerea ca tensiunea este temporara", se mai arata in document.

Cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,4751 lei/euro, potrivit dealerilor, citati de ZF 24.

La ora 13:00, pe piata interbancara, euro era cotat la 4,4740 - 4,4760 lei, cu 1,4 bani (0,3%) peste inchiderea de marti, de 4,4600 - 4,4620 lei/euro.

"Volumele de tranzactionare de miercuri sunt mult sub cele de marti, insa peste media sedintelor din septembrie si pana luni, care au fost foarte mici", a afirmat un dealer.

Leul s-a intarit miercuri in raport cu dolarul american, cursul de referinta anuntat de BNR scazand cu 0,36 bani (0,11%), la 3,29 lei/dolar, de la 3,2936 lei/dolar in sedinta precedenta.

Rata de schimb leu/franc elvetian a crescut cu 0,48 bani (0,1%), de la 3,6352 lei/franc la 3,64 lei/franc, cel mai ridicat nivel de dupa 30 septembrie.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile afisate miercuri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au urcat usor, de la 1,58% - 2,08% pe an la 1,63% - 2,13% pe an. Dobanzile sunt inca mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata la 4% pe an, minim istoric.

Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale sunt mai sus decat dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 1% pe an.

Dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au avansat la 1,64% - 2,14%, de la 1,6% - 2,1% pe an.