Peste putine zile anul 2013 se incheie. Prilej de analize, de eventuale dezamagiri si de sperante, nu neaparat in aceasta ordine. HotNews intentioneaza ca in perioada care a mai ramas din acest an sa-i aduca la rampa executivii din sistemul bancar local dar si din Finante si din mediul de afaceri, incercand sa deslusim cum au vazut domniile lor 2013 si ce asteptari au pentru 2014. Au fost pana acum intervievati Laszlo Diosi (OPT Bank) si Benoit Catel (Volksbank). Azi e randul Leumi Bank, cu al carui vicepresedinte executiv Manfred Rauchwerger am stat de vorba despre imaginea bancilor, neperformante, posibile consolidari pe piata bancara locala si despre multe altele

Manfred RauchwergerFoto: Hotnews
  • Nu credem ca anul viitor va marca un avans semnificativ pe partea de creditare

Rep: Cum a fost 2013 pentru banca Dv si pentru sistemul bancar local? Ce asteptari exista pentru 2014 in termeni de creditare, profitabilitate, NPL, costuri...?

Manfred Rauchwerger, Senior Vicepresedinte Executiv Leumi Bank: Portofoliul de credite a crescut usor, in conditiile in care pe sistem s-a inregistrat o scadere atat pe partea de companii, cat si pe partea de persoane fizice. Am reusit sa obtinem un ROE pozitiv, peste media inregistrata de bancile similare (Peer 3).

Pentru 2014 urmarim crestere din businessul nou si din venituri rezultate din recuperarea unor credite cu probleme, provizionate anterior.

Rep: Care ar putea fi liniile de business in care creditarea ar putea inregistra un avans semnificativ in 2014 atat pe segmentul persoanelor fizice cat si pe cel al persoanelor juridice?

Manfred Rauchwerger: In general, nu credem ca anul viitor va marca un avans semnificativ pe partea de creditare. Probabil ca se vor consolida creditele existente si se va inregistra un ritm mai scazut in zona de provizionare.

Avansul pe creditele noi nu va fi semnificativ. Nu se intrevad investitii semnificative in 2014 si de aceea consideram ca peste 80% din credite vor fi refinantari. Concurenta va creste, fapt care va aduce numai beneficii companiilor.

In zona de retail, ne confruntam cu o populatie deja supraindatorata. Si chiar daca unele persoane si-au incheiat creditele pe termen scurt semnate inainte de criza, majoritatea este reticenta in a se indatora in aceste conditii de incertitudine.

  • In 2014 ne asteptam la o crestere economica similara de peste 2%, sustinuta intr-o masura mai mare de consumul intern, fiind un an electoral

Rep: Cum vedeti 2014 din punct de vedere al evolutiei economiei romanesti? Va asteptati la o crestere/stagnare/scadere?

Manfred Rauchwerger: Pentru 2014 ne asteptam la o crestere economica similara cu cea din 2013, de peste 2%, dar sustinuta intr-o masura mai mare de consumul intern, avand in vedere ca acesta va fi un an electoral, in care este de asteptat sa creasca cheltuielile autoritatilor publice, iar unele majorari de pensii si venituri pentru personalul din sectorul public au fost deja anuntate.

Chiar si in aceste conditii, nu vom putea vorbi de o migrare dinspre modelul de crestere de anul acesta (bazat pe exporturi si cu o contributie importanta a agriculturii) spre o crestere bazata pe consum intern, ci mai degraba de o echilibrare.

Indicatorii macro s-au imbunatatit considerabil in 2013 (desi aceasta este doar fata luminoasa a unei miscari de ajustare abrupta care a afectat nivelului de trai al populatiei si s-a resimtit si in bugetele firmelor medii), astfel incat Romania nu ar trebui sa se confrunte cu probleme in obtinerea de finantari de pe pietele internationale in 2014, chiar daca vom asista eventual la o usoara deteriorare a balantei comerciale si la o pauza in procesul de consolidare fiscala.

  • Vom targeta nu neaparat sectoare economice, ci business-uri sanatoase

Rep: Care sunt businesurile spre care bancherii privesc cu optimism in 2014?

Manfred Rauchwerger: La o crestere prognozata de 2%, avem cateva sectoare de la care se asteapta crestere: IT, constructie auto, industria chimica, industria alimentara, industria lemnului.

Leumi, fiind o banca de talie mica, va targeta nu neaparat sectoare economice, ci business-uri sanatoase, in care proprii actionari au incredere si investesc, care prezinta studii de fezabilitate si planuri de business bine puse la punct.

Rep: Va asteptati ca volumul intarzierilor la plata din zona IMM sa creasca in urmatoarele 6 luni, sa stagneze sau sa se diminueze comparativ cu situatia din prezent?

Manfred Rauchwerger: Consideram ca volumul intarzierilor va fi mai moderat. Ramanem insa cu problemele vechi, pe care le gestionam si la momentul actual.

Rep: Care au fost masurile de ajustare pe care institutia Dvs de credit le-au luat in 2013 (re-dimensionare a retelei, a personalului, a salariilor samd)? Veti continua aceste ajustari si in 2014?

Manfred Rauchwerger: Leumi a inceput procesul de restructurare inca din 2009, astfel ca in present am ajuns la un echilibru intre cheltuieli si venituri. In prezent suntem atenti la cresterea eficientei pe fiecare business in parte. Si in 2013 am continuat procesul de reasezare a retelei (relocari ale unor unitati in zone centrale, cu trafic ridicat) si am inchis o agentie care pe termen lung nu aducea valoare bancii.

In 2014 vom continua procesul de eficientizare a businessului, de rebranding si modernizare sucursale, pentru a imbunatati experienta clientilor in unitatile Leumi.

Rep: Veti lansa in 2014 produse noi? Daca da, care sunt zonele vizate (carduri, produse de economisire/investitii/credite samd)?

Manfred Rauchwerger: Concurenta intre banci este mare, fiecare incercand sa raspunda cat mai bine cererilor clientilor. Leumi va depune toate eforturile pentru a fi cat mai aproape de clienti, va standardiza principalele produse astfel incat va putea oferi feedback in timpul cel mai scurt.

  • Nu luam in considerare, in acest moment, o achizitie pe piata bancara

In zona de retail, oferta include toate operatiunile, serviciile si produsele de creditare si de economisire adresate targetului nostru de upper retail. Ca o noutate, in 2014 ne vom adresa si persoanelor fizice autorizate cu o oferta interesanta de creditare. Mai multe detalii vom oferi dupa lansare.

Rep: Considerati ca 2014 va aduce retrageri/fuziuni/achizitii din piata bancara a unor jucatori?

Manfred Rauchwerger: In 2013 au fost anuntate o serie de tranzactii dupa o lunga perioada in care aceasta piata a fost inghetata. In ceea ce ne priveste, Bank Leumi Israel isi mentine angajamentul fata de piata din Romania, urmarind o crestere organica si neluind in considerare, in acest moment, o achizitie pe aceasta piata.

Rep: Cum si in ce masura a afectat povestea "clauzelor abuzive" imaginea sectorului bancar si a bancii Dumneavoastra? Care ar putea fi solutia optima pentru imbunatatirea imaginii sistemului bancar?

Manfred Rauchwerger: Sectorul bancar a avut foarte mult de suferit in aceasta privinta. Totusi, Leumi, nefiind implicata in zona de mass market, nu s-a confruntat cu probleme, procese pe tema clauzelor din contracte.

Sectorul bancar s-a maturizat si a devenit mai transparent.

Clientii s-au maturizat, s-au educat, astfel incat azi inteleg termenii financiari stipulati in contracte.

In plus, Statul, prin organismele sale de reglementare, s-a implicat foarte mult in ultimii ani, raspunzand cerintelor clientilor.

  •   Au fost rupte legaturi importante intre cei trei parteneri: banci - clienti - organisme de reglementare

Rep: Care considerati ca sunt principalele 3 provocari ale bankingului in 2014?

Manfred Rauchwerger: a) Recladirea increderii intre clienti si bancheri.

b) Gasirea unui echilibru intre dorinta noastra de a sustine firmele private prin credite, in pofida mediului economic advers, si dificultatea de a identifica clienti cu businessuri care sa aduca valoare adaugata economiei.

c) Rezolvarea problemelor provocate de portofoliile de credite neperformante.

Rep: Pe ce segmente inregistrati cea mai mare rata a NPL? (imm, corporate, persoane fizice...)

Manfred Rauchwerger: Fiind o banca dedicata sectorului IMM, administram o rata a NPL usor mai mare decat la persoane fizice.

Rep: De ce credeti ca bancile au o imagine mai putin buna in ultima perioada? E vina clientilor, a sistemului bancar, a reglementatorilor?

Manfred Rauchwerger:In fapt, e o vina comuna, iar imaginea actuala a bancilor e reflexia economiei actuale. Socul provocat de criza a fost foarte puternic, astfel incat au fost rupte legaturi importante intre cei trei parteneri: banci - clienti - organisme de reglementare.

Fiecare incearca sa recupereze terenul pierdut: bancile incearca sa gaseasca solutii, clientii cauta finantare la costuri reduse, Statul se implica prin diferite proiecte legislative sa incurajeze finantarea sectorului privat.