Aseara am participat la o dezbatere televizata despre buget impreuna cu profesorul Mircea Cosea si consilierul primului ministru Cristian Socol. In cursul discutiei am auzit din nou argumentul ca acciza de 7 centi va fi folosita pentru constructia de autostrazi, ceea ce va antrena un efect multiplicator in economie, contribuind la crearea de locuri de munca in Romania. Fara sa intru in detalii privind eroarea continuta in acest argument, tin sa precizez faptul ca acciza de 7 centi va avea si un efect demultiplicator - adica va distruge locuri de munca, scrie Bogdan Glavan pe blogul lui.

Despre acest efect nu vorbeste nimeni, dar el exista. Deoarece acciza afecteaza bugetul cetateanului - al adevaratului cetatean, nu "bugetul cetateanului" prezentat de guvern) - venitul disponibil al acestuia va scadea si, in consecinta cheltuielile sale se vor reduce afectand industriile al caror client era pana in prezent.

Concret, impactul accizei asupra bugetului cetateanului Bogdan Glavan pe anul 2014 va fi de 768 lei. Si ca sa lamurim din start o posibila neintelegere, acest impact este independent de cresterea pretului la carburant. Daca pretul va creste cu 8%, atunci, dat fiind ca eu cumpar benzina de aproape 800 lei lunar, voi cheltui (anual) in plus cat am spus. Daca pretul la pompa nu va creste (deoarece pretul petrolului mondial se va ieftini si va compensa acciza), atunci inseamna ca voi pierde aceeasi suma datorita faptului ca acciza ma impiedica sa economisesc bani cumparand benzina mai ieftina (asa cum s-ar fi intamplat fara acciza). Deci, orice se va intampla, din bugetul cetateanului Bogdan Glavan se vor transfera catre bugetul de stat 768 lei.

Voi fi nevoit sa imi reduc cheltuielile in mod corespunzator. M-am si gandit de unde o sa tai in 2014 si am ajuns la urmatoarele variante:

1. Nu voi mai cumpara in primavara anvelope noi. Cele cu care este incaltata acum masina s-au cam uzat dar mai merg. N-am facut pana niciodata deoarece am schimbat cauciucurile din timp, poate prea devreme. Dar acum nu imi mai permit asta, deci producatorii de anvelope m-au pierdut de client - din partea mea sunt liberi sa concedieze pe cine vor.

2. Nu voi mai merge la spalatorie cu masina asa des. Lasa ca o spala ploaia. Si o sa o mai spal eu cand plec din Bucuresti (se intampla des, de-asta cheltui asa multi bani pe benzina). Deci spalatoria auto m-a pierdut de client - din partea mea este libera sa concedieze pe cine vrea.

3. Am cateva piese de schimbat la masina, dar cred ca le voi schimba pe rand, ca nu mai am bani sa le schimb pe toate anul viitor; deci fabricile de piese auto m-au pierdut de client - din partea mea sunt libere sa concedieze pe cine vor.

4. Ma gandeam sa imi cumpar un costum de ski nou iarna asta, doar imi place sa merge des la munte, dar trebuie sa fiu econom si sa renunt la aceasta dorinta. Asta este, fabrica de imbracaminte m-a pierdut de client - din partea mea este libera sa concedieze pe cine vrea.

5. Am obiceiul sa iau iau masa destul de des in oras, cheltuind in medie de fiecare data vreo 50 de lei. Gata, trebuie sa reduc 15 iesiri la restaurant si sa mananc mai mult mancare preparata in gospodarie. Restaurantele m-au pierdut de client - din partea mea sunt libere sa concedieze pe cine vor.

6. Ca veni vorba, imi place sa beau un pahar de vin seara, drept pentru care cumpar destul de des vin romanesc. Dar acum v-a trebui sa cumpar vreo 20 de sticle mai putin. Asta este, Dinescu m-a pierdut de client - din partea mea nu are decat sa-si lase mosia in paragina.

7. Vara imi place sa ma duc pe litoral, nu doar in timpul concediului ca majoritatea oamenilor, ci si in diverse weekenduri sau cand prind 2 zile libere. Se pare ca va trebui sa renunt la doua astfel de iesiri vara viitoare, asta este, imi pare rau pentru hotelul la care trageam, dar m-a pierdut de client - din partea mea este liber sa concedieze pe cine vrea.

Ma opresc aici, am 7 variante. O sa vad de unde o sa tai exact: de la producatorii de anvelope, piese auto, textile, de la furnizorii de servicii turistice, restaurante, de la fermieri sau de la micul comerciant. Asta-i viata, daca vrem sa construim autostrazi atunci trebuie sa facem sacrificii, nu?

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Glavan.