"Cata vreme intr-un an de crestere economica ai o crestere a neperformantelor de la 17,3% la 21,7% este clar ca mai exista vulnerabilitati in economie. S-ar putea ca 2014 sa fie cel mai greu an pentru banci, iar institutiile de credit vor include acest scenariu in calculele lor si in pretul creditului. Altfel spus, s-ar putea ca creditele sa aiba un pret pe care firmele sau populatia sa nu isi permita sa-l plateasca, neavand afaceri atat de profitabile", a explicat Mihai Bogza, fost viceguvernator la BNR, in prezent presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost. Bogza a vorbit la Forumul Bancar organizat de Finmedia despre asteptarile diferite ale clientilor si bancilor dar si despre perceptia gresita ca bancile "fug" cu banii din Romania.

Mihai Bogza, director executiv Conf. ConcordiaFoto: Agerpres

Firmele isi pot dori credite, in principiu, pentru doua lucruri: pentru investitii si pentru activitatea curenta. Asta foarte simplificat. Pentru activitatea curenta, logica de a lua un credit e urmatoarea: firma produce 100 de unitati dintr-un produs pe care le vinde in totalitate. Daca ar lua credit, ar produce 200 de unitati pe care le-ar vinde iar din profit ar acoperi costul cu creditul contractat si ar ramane si cu un mic profit. Problema este ca multe dintre ele nu produc nici cele 100 de unitati, iar a cere finantare de la banca nu mai este realist nici pentru ele. Asta privind strict cifrele. Cu alte cuvinte, cererea din partea firmelor se restrange pentru ca si activitatea lor a suferit un recul, a spus Bogza

In ceea ce priveste investitiile, a continuat fostul viceguvernator, lucrurile stau la fel. "Cata vreme perspectivele economice nu sunt clare, companiile nu se aventureaza sa faca investitii si prin urmare nici sa ia credite. Ce se intampla cu populatia? De ce sustin vbancile ca cererea e la un nivel redus? Pai dupa 5 ani de criza oamenii au invatat ca exista un cost al creditului si ca acesta trebuie restituit. Si au mai invatat oamenii ca locul de munca nu mai este sigur si cu atat mai putin a unor cresteri salariale. Prin urmare lumea a devenit mult mai reticenta", explica Bogza.

Am vazut reduceri de salarii in companiile private si in cele de stat reduceri de personal si de salarii. Am vazut ca intr-un an de crestere economica de 2,7% (sept/sept) o crestere a somajului cu 0,5% Deci tendinta nu pare sa se imbunatateasca, mai spune presedintele CA al Bancpost.

Bancile au in prezent doua mari ingrijorari, a mai punctat acesta.

  • Una dintre preocuparile bancilor este aceea ca piata garantiilor imobiliare nu functioneaza. Poti sa iei in garantie un apartament care pare sa valoreze de doua ori cat valoarea creditului si sa constati, daca se ajunge la neperformanta, ca nu reusesti sa vinzi nici la jumatate de pret. Problema este cum reusim sa facem ca aceasta piata sa functioneze?
  • O alta problema este nivelul neperformantelor are un impact asupra pricingului creditului. Orice banca isi face pricingul incluzand marja de risc. Ganditi-va intr-o tara in care nivelul neperformantei este 21,7% ce marja de risc sa pui unui credit ca sa i-l poti si vinde clientului? Ganditi-va - exagerez acum ca sa o intelegeti mai usor- ca daca am  bilant zero si intr-un an dau 100 de credite date si o cincime nu mi se mai ramburseaza, ce marja de risc sa imi iau pentru fiecare credit nou acordat?

Ideea este ca toate modelele de risc de dinaintea crizei in momentul de fata s-au reajustat ca sa includa un cst al riscului mai mare. Si atunci cererea cu oferta de credite se intalnesc mai jos, mai ales ca clientii isi doresc un pricing mai jos iar bancile nu isi permit sa coboare cata vreme costul riscului e mai mare.

"In privinta retragerilor de bani de catre bancile straine. Modul in care se pune problema este gresit. Ni se spune: "Iata, bancile fug cu banii din tara!" Gresit! Pai, cei care au bani la o banca si si-i muta de la banca A la banca B, au o problema cu asta? Asa e situatia si la nivel de tara. Este Romania un mediu suficient de atragator pentru a mentine aici banii unui investitor? Aparent, nu!", concluzioneaza Mihai Bogza.