Comisia Europeana este de acord sa analizeze propuneri alternative venite din partea Guvernului Romaniei, care sa aiba acelasi impact bugetar cu cel al accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru, au declarat, luni seara, pentru AGERPRES, surse din cadrul institutiei europene.

"Speram ca in Romania sa se ajunga la un acord cat mai repede. Noi suntem pregatiti sa analizam propuneri alternative care sustin cresterea economica si care au un impact bugetar echivalent si o calitate echivalenta cu cele agreate initial", au spus sursele, potrivit AGERPRES.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea merge la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentantii Comisiei Europene posibilitatea ca acciza de 7 eurocenti sa fie aplicata doar pentru benzina, iar accizarea motorinei sa fie amanata cu trei luni.

"Liviu Voinea a plecat astazi la Bruxelles cu o misiune din partea mea, a aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 eurocenti sa o aplicam doar la benzina. Benzina, in Romania, este, ca pret, cea mai ieftina din toata Uniunea Europeana si oricum nu afecteaza cresterea cu 7 eurocenti economia in ansamblu, iar la motorina sa amanam cu trei luni, pentru moment, introducerea accizei in asa fel incat efectul asupra preturilor bunurilor de consum sa nu fie imediat, iar in aceste trei luni urmand sa gasim solutii daca putem in continuare, doar pentru motorina, sa avem un regim fiscal special", a declarat, luni, premierul Victor Ponta, la sediul BNR.

Victor Ponta a apreciat ca, prin amanarea aplicarii accizei la motorina, preturile bunurilor de consum nu ar trebui sa creasca.

"Evident nu va fi niciun fel de crestere pentru produsele care se transporta, ca nu transporta nimeni cu masini pe benzina. (..) Este necesar ca maine sa aiba succes domnul Voinea in a folosi o metoda de calcul, pe care de altfel a discutat-o informal cu reprezentantii Comisiei si ai FMI, si in cursul week-end-ului si astazi", a mai spus Victor Ponta.

Primul ministru a adaugat ca i-a informat despre intentia de a amana aplicarea accizei atat pe presedintele Traian Basescu cat si pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Premierul a participat la lansarea "Raportului Romania 2020: ambitii noi, ambitii regasite. Dialoguri asupra interesului national", redactat de Institutul Aspen Romania si German Marshall Fund.