La inceput timid si emotionat iar catre final glumet si destins. Asa a parut Radu Ghetea in fata Comisiei parlamentare de ancheta a CEC Bank. Avea si de ce, intrebarile membrilor fiind mult mai putin incomode decat ale unui ziarist la o conferinta de presa. O parte din intrebari erau puse preluand informatii aparute in presa. Altele vizau probleme minore gen plata amenzilor prin CEC. A fost mai degraba o sueta de care seful Asociatiei Romane Bancilor s-a temut mult prea tare. Redam in continuare discutia din spatele usilor inchise

Radu GheteaFoto: AGERPRES

Ghetea: Legat de creditele personalizae. Sa zicem ca un solicitant are o garantie care conform produsului de raft trebuie sa fie 120%. In urma evaluarii se vede ca are numai 118% acoperire ca valoare. In schimb, firma respectiva are o activitate foarte buna cu banca noastra. Si atunci Comitetul de Credite face o derogare. Daca va uitati in dosarul pe care il aveti in fata, la anexa 4 la litera k, partea a doua, se sune ca printre atributiile Comitetului se spune ca aproba creditele care excedeaza termenii si conditiile in baza carora se acorda acest credit. In baza acestei prevederi dam acele credite personalizate, care nu se inacdreaza riguros in norme.Eu personal nu am competenta sa aprob un anumit credit si nimeni din banca nu are competenta personala in acest sens.

La nivel de sucursala se pot aproba prelungirea unor credite mai mici de 300.000 de lei. Ca sa poata aproba un credit de pana la un milion si jumatate de lei, comitetul de credit din sucursala trebuie sa aiba avizul favorabil al comitetului de credit din sucursala, al directiei juridice, al directiei IMM-uri si directiei Administrarea Riscurilor. Toate aceste directii fac cate un referat in care se arata care sunt plusurile si minusurile acelui credit.

Noi am avut multe discutii inclusiv la nivelul BNR si au acceptat ideea in sensul ca decat sa relaxam norma si sa coboram gradul de acoperire de la 120 la 118 mai bine analizam de la caz la caz situatia. Comitetul de Directie de obicei nu prea modifica propunerile directiilor juridice sau ale directiei de Risc. Acestea ne spun daca are cash-flow, dar coreland cu faptl ca nu are suficiente garantii. ...

  • Intotdeauna le dau colegilor mei un sfat si le spun "Dom`ne, noi nu trebuie sa-i omoram pe clientii cu probleme".Clienti care de pilda au exportat traditional in Nordul Africii. Noua ni s-a intamplat asta! Clienti care au exportat acolo dar acum piata din nordul Africii a murit si ei fac fata cu mare greutate la rambursarea creditelor contractate. In mod normal ar trebui sa te duci sa-i executi, dar trebuie sa gasim o posibilitate sa-i ajutam. Noi am practicat in mod constant restructurarea creditelor pentru a-i ajuta pe clienti sa nu moara. Si avem un procent de 30%  care au scapat prin acest procedeu. Din  pacate numai 30%. Daca ii executam, le inchideam fabricile sau fermele sau abatoarele...lucrurile astea nu se pot redresa ulterior si mai bine le dai o mana de ajutor. Si daca nu aveam aceste norme flexibile nu am fi putut face acest lucru.

Comisia: As propune sa finalizam in 10 minute interventia Dv dupa care colegii din comisie sa va poata adresa intrebari la care sa ne raspundeti punctual si cat se poate de neinterpretabil...

Ghetea: Eu am raspuns la o intrebare legata de cum sa acorda creditele. Voi raspunde si celorlalte intrebari. Noi saptamana trecuta am avut un control de la BNR si concluziile va vor fi prezentate. In ce priveste cazul respectiv (imprumutul Ioanei Basescu- N.red), raman la parerea ca nu am incalcat nici normele bancare nici pe cele ale CEC!

Comisia: Asta e parerea Dv

Ghetea:Da, e parerea mea si am exprimat-o si public

Comisia: Din prezentarea Dv s-ar putea crede ca avem ceva cu activitatea de creditare. Nici vorba, ci dimpotriva.

Ghetea: BNR a facut un control care s-a incheiat practic astazi (luni- n.n.). Exista un dosar foarte clar facut de BNR , iar BNR a avut un acces foarte clar la tot ce era in banca noastra si noi consideram ca BNR are toate prerogativele si competentele de a analiza daca ne-am incadrat in norme. Imi pare foarte rau ca exista aceasta maniera de comunicare, noi nu avem lucruri de ascuns. Am vrut sa aratam ca proiectul inceput in 2007 de a transforma CEC intr-o banca competitiva a reusit si ca in prezent suntem o banca competitiva in Romania.

La fondurile europene suntem campioni in domeniul creditarii.

Anul trecut sistemul bancar a fost pe pierdere, noi ca banca am fost pe profit. In 2010 la fel. Am rebranduit aproape 900 de unitati. Avem 41% din credite acordate IMM. Poate parea surprinzator, dar companiile de stat reprezinta foarte putin- 1%, din dorinta de a fi competitivi si a finanta sectorul privat.

  • Un singur lucru as mai vrea sa adaug, desi as avea foare multe de spus. Banca noastra e foarte implicata foarte mult in credite mici. Avem credite date unor PFA in agricultura de 87 de lei. Sunt multe firme care au 3 capre sau 3 oi si pana primeste banii de la APIA are nevoie de acei bani ca sa isi salveze animalele, trecand cu bine iarna. Lucru deosebit de important pentru mentinerea acestor activitati in zonele de deal si de munte.

Banca noastra are o activitate foarte intensa pentru a acoperi activitatile pe care alte banci nu le pot acoperi. Suntem implicati in toate programele guvernamentale- de la Prim Casa, Primul Siloz, Kogalniceanu samd. Va multumesc si cu scuzele ca poate nu am fost intootdeauna ...nu neaparat coerent..dar nu am urmarit un fir foarte exact al lucrurilor, as dori sa va raspund la toate intrebarile. Sigur, pot fi intrebari de genul cum am facut rebrandingul, de unde am avut bani...va voi raspunde la toate. Doar sa beau un pahar cu apa.

Comisia: Sunteti presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor. Ce masuri ati luat pentru creditarea economiei?

Ghetea: Incepand din 2007 noi am sprijinit creditarea pentru IMM cu procente mult peste media inregistrata de sectorul bancar. Creditarea agriculturii si a autoritatilor publice locale s-a facut cu intensitate, cu un accent deosebit pe zona fondurilor europene. Va pot da numeroase exemple in acest sens. In 2010 am decis ca in fiecare judet sa deschidem birouri de fonduri europene in care avem specialisti, oameni scoliti de profesori veniti din strainatate dar si din tara. De cateva saptamani acest birou se cheama Biroul pentru Fonduri europene si IMM, tocmai pentru a fi si mai clara orientarea catre IMM.

Comisia: Cate din creditele acordate CEC au fost acordate pe termen scurt si cate pe termen mediu si lung?

Ghetea: Dati-mi 30 de secunde sa ma uit. Banca acorda in special credite pe termen scurt si acest lucru se poate observa foarte bine in dosarul pe care il aveti in fata, la pagina 10. Ca volum, 7 miliarde. Dar rulajul din conturile respective a fost de 17 miliarde. Preponderent, acordam credite pe termen scurt. Sigur, subventiile sau acele credite punte pentru subventii au o pondere importanta si ele pot fi anihilate usor cand castigam o licitatie ca sa finantam o primarie

Comisia: Eu v-am intrebat cate s-au dat pe termen scurt si cate pe termen lung?

Ghetea: Pai sa impartim...ce?

Comisia: Poate maine ne aduceti cifrele...Din 2009 de cand a inceput criza

Ghetea: Difera numarul de credite fata de volumul lor...A, vreti pe toata perioada...Ca numar cele pe termen scurt sunt preponderente, nu si ca valoare. O sa refacem tabelul din fata Dv pe toata perioada

Comisia: Am dori si o situatie a creditelor care exced normele de raft.

Ghetea: Pai in ultima perioada foarte multe au fost...v-am ai spus inainte...

Comisia: Cele de peste un anumit volum: de peste 100.000 de lei.

Ghetea: Nu e simplu de facut..

Comisia: Adica nu stiu, pe maine, poimaine, adica nu....

Ghetea: Incercam

Comisia: Un tabel. Clientul unu, clientul doi si in dreptul lor, sumele. Sau creditele care nu au avut avizul de la juridic dar au avut de la celelalte. Pe scurt, creditele care nu au avut toate avizele.

Ghetea: O sa incercam sa intocmim aceasta situatie ...

Comisia: cate din creditele pe termen mediu si lung au fost declarate neperformante? Daca puteti sa ne spuneti cate ceva despre creditele acordate primariilor din Cluj sau Brasov si daca au fost date in aceleasi conditii de dobanda, comision si perioada de gratie cu cele acordate celrolalte primarii din tara?

Ghetea: Dupa cate imi amintesc, a fost o licitatie pentru atribuirea acestora. La Brasov nu-mi aduc aminte, dar la Cluj Napoca avem dobanzi care merg de la 3,14% la euro pana la 10,29 chiar 10,50%.

Comisia:Puteti sa ne faceti pana maine o situatie comparativa a situatiei de la Cluj, Brasov comparativ cu celelalte autoritati?

Ghetea: Da, cred ca le putem face

Comisia: Din informatiile din presa stim ca la Cluj creditul a fost dat pe 30 de ani, e vorba de 40 milioane de euro cu o perioada de gratie de 7 ani

Ghetea: Haideti ca va facem pentru maine o situatie in acest sens

Comisia: Care e situatia neperformantelor la CEC si ce masuri ati luat?

Ghetea: Noi am fost constant sub medie. Dar de un an am inceput sa ne apropiem de medie si chiar am depasit-o. De ce? Spre deosebire de alte banci noi nu am vandut portofolii de credite catre societati infiintate prin Cipru tocmai pentru asa ceva. S-au vandut portofolii de peste 10,3 miliarde de lei care au usurat acest indicator la unele banci.

Deci, in acest moment avem un indicator de neperformante peste media sistemului pentru ca noi nu am vandut aceste portofoli de maniera si intensitatea cu care au facut-o altii. Am facut si noi o vanzare de 200 de milioane de lei credite fara garantii. Le-am vandut cu un discount de 88%. Adica mai bine decat altii.

Comisia:In situatia creditelor speciale, care a fost neperformanta? Si carui fapt se datoreaza? Adica daca exista un aviz nefavorabil, s-a dovedit ca a avut dreptate?

Ghetea: Domnilor senatori, aici situatia e delicata. Noi nu putem interveni asupra cuiva sa dea sau nu un aviz. In aceste conditii noi nu facem analiza ca sa gasim arhanghelul bun sau pe cel rau, pentru ca de a doua zi toata lumea va sta cu teama. Mergem pe ideea ca la momentul in care se acorda un credit toata lumea trebuie sa fie de buna credinta.De la analistul de credit pana la analistul de risc care poate ca a identificat 4 sau 5 riscuri, dar considera ca imprumutul poate fi acordat. In esenta, nu facem analize ca sa ne intoarcem in timp si sa spunem ca cineva a avut sau nu dreptate pentru ca am distruge toata afacerea.

Comisia: Pentru cei care au un credit si au avut probleme de plata a ratelor. Le-ati executat garantiile?

Ghetea: Ma uit acum...

Comisia: Nu, lasati pe maine....Ati acordat si persoanelor fizice credite in conditii mai bune decat nivelul din norme?

Ghetea: Da. Desi conditiile din economia mondiala ar fi impus o relaxare a normelor, nu am facut-o. Am considerat ca daca am fi facut-o am fi riscat sa ne expunem la situatia in care acestea ar fi devenit neperformante. Am preferat metoda personalizarilor care se fac la propunerea compartimentelor din banca. Daca de pilda vrem sa luam clientul unei banci- nu e interzis, dar trebuie facuta cu respectarea deontologiei. Ii dam o dobanda mai buna sau facilitati mai bune la carduri. Adica daca la banca X are 9 salarii pe cardul de credit si la mine in norme am posibilitatea sa ii dau doar 7 salarii, ca sa pot sa il iau ii dau si eu 9 salarii.

(in gluma, catre senatori) N-as vrea sa-mi cereti acuma lista parlamentarilor care au afaceri intr-un fel sau altul cu noi sau care au credite personalizate.

Comisia: Ati avut solicitari, rugaminti...?

Ghetea: Domnule senator, va multumesc pentru intrebare. In fiecare zi. In fiecare zi la mine-n banca vine cineva care imi spune "D-le presedinte, am pe cineva..." Si asta nu numai la CEC. Am 40 de ani de banca din care 13 ani intr-o banca privata. Si veneau la mine si imi spunea ca are pe cineva care vrea sa discute cu mine. De aici pana la influenta e un mare lucru.

Comisia: Dar presiuni ati avut din partea vreunui parlamentar?

Ghetea: Absolut nimeni nu a facut presiuni asupra mea. Nici parlamentari , nici ministri...

Comisia: Comparativ cu celelalte banci din Romania sistemul informatic al CEC are mari probleme . Care sunt masurile pe care le-ati luat pentru a....?

Ghetea: In legatura cu sistemul informatic, as vrea sa va spun nu sunt de acord ca avem un sistem cu probleme...

Comisia: D-le Director daca te duci acum sa platesti o amenda la CEC, intalnesti functionari cu creion si pix care iti cer foarte multe documente!

Ghetea: Domnule senator, mergem acolo unde spuneti si daca vedeti creion si pix...Informatia pe care o aveti e total gresita. Daca sistemul nostru are o problema in niciun caz nu e ca nu putem incasa o amenda. Problema lui e ca sistemul fusese proiectat pentru vechea Casa de Economii si Consemnatiuni. Acestui sistem i-au tot fost adaugate module de lucru care l-au facut mai greu gestionabil. Abia acum o luna de zile am reusit si eu sa am situatiile consolidate la numai trei zile de la sfarsitul lunii. Pana acum le primeam in 25 a lunii urmatoare.

Ministerul Finantelor, actionarul nostru, a avut supusa dezbaterii aceasta problema in fiecare an de cateva ori. Sistemul informatic este un obiectiv principal al nostru numai ca se intampla un lucru destul de neplacut: cand faci o asemenea investitii de milioane de euro in software, acestea se scad din fondurile proprii. Iar consecintele sunt extrem de negative asupra evolutiei bancii. Ar fi nevoie de o majorare de capital dar nu s-au gasit solutii. Cu toate acestea noi am reusit sa upgradam acest sistem iar cand se va lua decizia de majorare a capitalului noi suntem pregatiti. Am unificat bazele de date pentru ca erau de pilda 3 credite care apareau diferite desi erau pe acelasi nume. Unul pe numele Radu Ghetea, altul pe Ghetea Radu si al treilea pe Radu Gratian Ghetea ca sa va dau doar un exemplu.

Comisia: D-le Presedinte, care este media duratei obtinerii unui credit de la momentul depunerii cererii in banca pana la obtonerea aprobarii?

Ghetea: La persoanele fizice?

Comisia: Da!

Ghetea. De la momentul depunerii cererii pana la utilizare este de 9 zile iar de la depunerea cererii pana la aprobarea ei este de 7 zile. Va este suficienta informatia?

Comisia: Nu! Vrem defalcat pe tipuri de credite.Si mai dorim normele interne ale bancii privind acordarea de credite.

Ghetea: Vom scoate din sistemul informatic datele de care dispunem si vom incerca sa vi le prezentam maine. Cat priveste normele interne, trebuie discutat si cu BNR.

Comisia. Propun sa ne vedem miercuri la ora 10.