Noi reguli pentru firmele cu peste 20 de salariati: Angajatorii ar putea fi obligati sa puna la dispozitia salariatilor agenda sedintelor conducerii si copiile tuturor documentelor transmise AGA (proiect)

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 11 decembrie 2013, 11:22 Economie | Finanţe & Bănci

 documente
(11 Dec 2013) PDF, 93KB
Un nou proiect de hotarare propus de Ministerul Muncii dar care nu a fost postat pe site-ul institutiei pana miercuri stabileste o procedura de informare si consultare a angajatilor (din firmele cu peste 20 de angajati)  cu privire la activitatea firmei. Aceasta va fi pusa in practica de anumite persoane desemnate sa ii reprezinte pe salariati, proiectul fiind dezbatut pe 6 decembrie, in cadrul Comisiei de Dialog Social constituita la nivelul Ministerului Muncii.
Vezi in atasament proiectul integral

De asemenea, reprezentantii angajatilor ar urma sa aiba aceleasi drepturi cu cei din conducerea firmei si prin urmare vor putea primi indemnizatii de sedinta si dividende.

"Potrivit noului proiect, sindicalistii sau angajatii trebuie sa desemneze persoane care sa se consulte cu managementul in privinta activitatii firmei. Totusi, documentul nu specifica exact daca aceste persoane trebuie sa fie sau nu membri de sindicat. In plus, se vor acorda niste plati suplimentare sindicalistilor pentru activitatea de informare si consultare a angajatilor, Am fost socati de acest proiect. Cerem de urgenta retragerea proiectului, pentru ca vor fi afectate 26.000 de intreprinderi care au un mare potential in economie", a declarat marti presedintele CNIPMMR, citat de Avocatnet.ro in cadrul unei conferinte.

Ce se mai spune in Proiect:

 • Cheltuielile organului de reprezentare sunt suportate de catre companie, care pune la dispozitia membrilor organului resursele financiare si materiale necesare care sa le permita sa isi indeplineasca misiunea in mod corespunzator
 • Angajatorii urmeaza sa suporte cheltuielile de organizare a reuniunilor, de sejur si de deplasare pentru membrii organului de reprezentare.
 • Angajatorii ar putea fi obligati sa puna la dispozitia reprezentantilor salariatilor agenda sedintelor organului de administrare, organului de conducere si de control, precum si copiile tuturor documentelor transmise adunarii generale a actionarilor, dupa caz, cu cel putin trei zile lucratoare inainte.
 • Obiectivele se refera in special la structura, situatia economica si financiara, evolutia probabila a activitatilor, a productiei si a vanzarilor, la situatia si la evolutia probabila a ocuparii fortei de munca, a investitiilor, precum si la schimbarile substantiale privind organizarea, introducerea unor noi metode de lucru sau a unor noi procedee de productie, la transferuri de productie, fuziuni, reduceri de capacitate sau inchideri de intreprinderi, unitati sau parti importante din acestea, precum si la concedierile colective.
Reprezentantii CNIPMMR au declarat in conferinta ca aceasta prevedere nu poate fi pusa in practica, pentru ca ar incalca secretul firmei.

Vom reveni.


Citeste pe Stirile ProTV

VIDEO "I-am caftit pana am obosit si eu". Educatoarele care isi dadeau sfaturi pe Facebook despre cum se snopesc orfanii

Apar acuzatii extrem de grave la adresa unor educatoare din Constanta, banuite ca ar fi snopit in bataie cativa orfani dintr-un centru de plasament. Femeile au intrat in atentia ''Directiei pentru Protectia Copilului'' dupa ce pe un site de socializare ar fi vorbit, fara frica, despre tratamentele socante aplicate elevilor.
6376 vizualizari
 • +22 (24 voturi)    
  exceptie (Miercuri, 11 decembrie 2013, 11:34)

  Rasmus [utilizator]

  guvernul care face sedinte cu agenda tinuta la secret
 • +17 (23 voturi)    
  Idioti (Miercuri, 11 decembrie 2013, 11:39)

  CatalinPetrica [anonim]

  Cine sunt astia care fac legile?
  Eu ca director va trebui sa am de acum incole o consultare cu femeia de servici si paznicul daca este bine cum imi conduc eu afacerile, sa ma justific in fata lor de ce actiuni intreprind eu
  In plus ei daca hotarasc ca au o sedinta de sindicala Maiami eu trebuie sa le platesc deplasarea.
  Eu cred ca astia au in plan distrugerea economiei romaniei.
  chiar ma intreb daca nu cumva avem in guvern oameni [platiti de ceva servicii straine, pentru ca asa sugereaza actiunile facute in ultimele 6 luni
   #showComment#showComment
 • +13 (19 voturi)    
  Nu imi vine sa cred (Miercuri, 11 decembrie 2013, 11:51)

  Marius Ogrean [utilizator]

  Citesc chestia asta si nu imi vine sa cred ce vad.
  Comunism de-a dreptul.
   #showComment
 • +14 (24 voturi)    
  ce PROSTIE!!! (Miercuri, 11 decembrie 2013, 11:55)

  Codruta N [utilizator]

  Daca angajatii s-ar pricepe la management de firma, si-ar face firma LOR, nu ar fi "angajati"!!
  ATATA mai lipseste: sa stie toti barfitorii ce planuri are conducerea firmei!! Si sa fie luate deciziile dupa cum vor toti ãia care nu se pricep la mare lucru!!

  Si de ce sa ia sindicalistu' "dividende"? Ce? si-a riscat averea, n-a dormit noptile samd., pentru ca sa le investeasca in firma??
   #showComment#showComment
 • +6 (14 voturi)    
  ! (Miercuri, 11 decembrie 2013, 12:11)

  chiuaua [utilizator]

  Acesta este neocomunismul din Romania!
  Membrii de partid ar mai trebuie sa ne facem.
 • -10 (18 voturi)    
  E o treaba buna (Miercuri, 11 decembrie 2013, 12:22)

  schreiber [utilizator]

  Asa se face in Germania din anii 50 incoace. Se numeste Mitbestimmung. Angajatii chiar pot sa aleaga pana la 50% din conducerea firmei si da trebe informati/consultati cu deciziile luate de conducere.Pe sleau se mai numeste transparenta si worker control, chestii care sunt normale.

  Romanii au o aversiune nefondata in actiuni socialiste pentru ca adevaratul socialism a fost decredibilizat de dictatura pre-89. Din nou, vreau sa punctez ca dictatura pre-89 nu e egala cu socialism/comunism.
   #showComment#showComment
 • +4 (14 voturi)    
  Cred ca trebuie sa plecam din Romania... (Miercuri, 11 decembrie 2013, 12:35)

  pepi78 [utilizator]

  Cred ca trebuie sa plecam din Romania cat mai putem. Am rezistat pana acum, dar m-am saturat. Sa ne grabim pana nu inchid granita :))
 • +9 (13 voturi)    
  Inainte se chema biroul organizatiei de baza (Miercuri, 11 decembrie 2013, 12:40)

  ac [utilizator]

  A oamnilor munci de pe toate meleagurili. Schreiber - poti sa fii tu prim secretar.
   #showComment
 • -6 (14 voturi)    
  Si in Franta (Miercuri, 11 decembrie 2013, 12:50)

  D-or [utilizator]

  Interesul intreprinderii, ca celula a economiei ce asigura, in primul rind, viata salariatilor, a familiilor lor si bunastarea regiunii, primeaza fata de interesele pur economice si fata de interesul proprietarilor intreprinderii. Daca acestia, proprietarii, vor sa distruga intreprinderea sunt decazuti din dreptul de proprietate. Sunt obligati fie sa vinda, fie sa ramina simpli actionari fara drept de vot si fara dreptul de a se implica in conducerea firmei.
  Si acolo, deciziile majore se iau cu informarea salariatilor, care au dreptul sa ceara auditarea firmei.
   #showComment#showComment
 • +3 (7 voturi)    
  graba strica treaba (Miercuri, 11 decembrie 2013, 16:15)

  liviusmaximus [utilizator]

  din dorinta de a servi MARILOR SEFI DE SINDICATE niste drepturi si banuti in plus au facut o propunere total neinspirata. 20 de angajati !? orice carciuma din centrul vechi are 20. sa verifice bucatarul sau cel de la debarasare contractele managementului ? un service auto cu 4-5 posturi are 20 de angajati. care sunt angajati, pentru ca nu pot sau nu vor sa fie antreprenori ! care-i logica ? om firma IT are planuri de dezvoltare si sparge proiectele in feliute, tocmai pt a-si proteja produsul in faza de implementare. poate fi totul public pt ca asa au visat ineptii care ne conduc din postura de NE-FUNCTIONARI PUBLICI ? Nu amestecati regulile germane (aplicate unor categorii clare de firme) cu ineptia de a aplica aceste reguli oricarui boutique !
   #showComment
 • +5 (9 voturi)    
  Multumim (Miercuri, 11 decembrie 2013, 22:58)

  rutger [utilizator]

  Partidului ca ne reface COM-ul (comitetul oamenilor muncii pentru tineret). Asa sa ne ajute Ilici sa nu intinam nobilele idealuri ! Iar pe smecherii de la sindicat sa-i bagam in seama ca tot nu muncesc pe banii lor. Iar capitalistilor verosi, patroni de IMM, sa le luam banii fiin'ca au indraznit sa faca afaceri in Ro, mandra tara membra a UE ! Iar investititorii straini sa marce banu' ca ' Noi Suntem Romani" si suntem neam de traco-geti cu ascensiune in Burebista si Decebal !!
 • +2 (2 voturi)    
  copy/paste (Joi, 12 decembrie 2013, 7:57)

  Dedalus [utilizator]

  Aceasta idee apartine unot societati capitaliste foarte evaluate, in care patroniii si ahgajatii INTELEG ca au un interes comun, un anumit interes comun mai bine zis.

  Este insa cu totul nefucntionala si contraproductiva intr-o economie capitalista incipienta ca a Romaniei, unde angajatii si patronii au DOAR interese divergente.

  Nu discut daca e bine sau rau asa, spun doar ca de cate ori sindicatelor li s-a dat un drept cat de mic asupra afacerii in sine, acestea fie au devalizat-o fie au desfiintat-o prin cereri salariale indecente.

  Altfel spus, nu e nici locul si nici momentul pentru o asemenea lege.
   #showComment
 • 0 (4 voturi)    
  Socialism european (Joi, 12 decembrie 2013, 8:31)

  valentin99 [utilizator]

  Tovarasi, ne punem intrebarea de ce economia europeana e in criza. Tocmai datoriata motivelor enumerate de voi mai sus. Pai daca intreprinderea privata trebuie sa plateasca indemnizatii, contributii sociale, taxe mari (pentru a sustine statul neo-socialist) cum poate sa se bata cu asiaticii, cu americanii sau cu economiile emergente non-europene? Si nu o spuneti pe aia cu "Germania nu simte criza" pentru ca are un capital de prestigiu pe care nici o alta economie nu il are.
 • +1 (5 voturi)    
  Aberatie comunistoida (Joi, 12 decembrie 2013, 8:37)

  BEDE [utilizator]

  Adica asta ar insemna ca pana si intreprinderile mijlocii, de la 20 de angajati in sus sa aiba un fel de sindicat cu lider de sindicat. Si, culmea, liderul de sindicat sa-l plateasca conducerea?
  As fi pt un liberalism. Adica, bine este ca salariatii sa fie informati de ceea ce decide conducerea, iar la firmele mari, mai ales sa fie preveniti anticipat cu privire la perspectivele unor concedieri masive.
  Iar apoi, daca onor' managementul nu tine cont de ideile mai valoroase ale unui salariat - ma refer idei care ar aduce beneficii firmei si ar da de lucru la oameni, nu doar la idei de genul "mai dati-ne si noua..." -, atunci e pacat de firma si probabil acea persoana care crede ca are idei valoroase si nu si le poate realiza va pleca in alta parte.
  Ma rog, unde si prin natura a ceea ce fac nu cred ca va exista vreodata un sindicat care sa ma reprezinte...
  Dar parca sindicatele prea adesea duc mai curand la mutarea afacerilor in alte parti pt ca vin cu pretentii uneori aberante. Si rezultatul este deseori contrar dorintelor membrilor sindicatului, ajungandu-se ca nemultumitului sa i se ia darul - da, chiar ala asa mai saracacios cum este...


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri