Un nou proiect de hotarare propus de Ministerul Muncii dar care nu a fost postat pe site-ul institutiei pana miercuri stabileste o procedura de informare si consultare a angajatilor (din firmele cu peste 20 de angajati) cu privire la activitatea firmei. Aceasta va fi pusa in practica de anumite persoane desemnate sa ii reprezinte pe salariati, proiectul fiind dezbatut pe 6 decembrie, in cadrul Comisiei de Dialog Social constituita la nivelul Ministerului Muncii.

Vezi in atasament proiectul integral

De asemenea, reprezentantii angajatilor ar urma sa aiba aceleasi drepturi cu cei din conducerea firmei si prin urmare vor putea primi indemnizatii de sedinta si dividende.

"Potrivit noului proiect, sindicalistii sau angajatii trebuie sa desemneze persoane care sa se consulte cu managementul in privinta activitatii firmei. Totusi, documentul nu specifica exact daca aceste persoane trebuie sa fie sau nu membri de sindicat. In plus, se vor acorda niste plati suplimentare sindicalistilor pentru activitatea de informare si consultare a angajatilor, Am fost socati de acest proiect. Cerem de urgenta retragerea proiectului, pentru ca vor fi afectate 26.000 de intreprinderi care au un mare potential in economie", a declarat marti presedintele CNIPMMR, citat de Avocatnet.ro in cadrul unei conferinte.

Ce se mai spune in Proiect:

  • Cheltuielile organului de reprezentare sunt suportate de catre companie, care pune la dispozitia membrilor organului resursele financiare si materiale necesare care sa le permita sa isi indeplineasca misiunea in mod corespunzator
  • Angajatorii urmeaza sa suporte cheltuielile de organizare a reuniunilor, de sejur si de deplasare pentru membrii organului de reprezentare.
  • Angajatorii ar putea fi obligati sa puna la dispozitia reprezentantilor salariatilor agenda sedintelor organului de administrare, organului de conducere si de control, precum si copiile tuturor documentelor transmise adunarii generale a actionarilor, dupa caz, cu cel putin trei zile lucratoare inainte.
  • Obiectivele se refera in special la structura, situatia economica si financiara, evolutia probabila a activitatilor, a productiei si a vanzarilor, la situatia si la evolutia probabila a ocuparii fortei de munca, a investitiilor, precum si la schimbarile substantiale privind organizarea, introducerea unor noi metode de lucru sau a unor noi procedee de productie, la transferuri de productie, fuziuni, reduceri de capacitate sau inchideri de intreprinderi, unitati sau parti importante din acestea, precum si la concedierile colective.

Reprezentantii CNIPMMR au declarat in conferinta ca aceasta prevedere nu poate fi pusa in practica, pentru ca ar incalca secretul firmei.

Vom reveni.