"Speram ca 2013 va fi un punct de inflexiune pentru economia romaneasca si sa intram intr-o noua faza. Nu neaparat una de crestere ci una de normalitate. Cresterile sunt modice, daca excludem agricultura. Pe partea de consum nu cred sa vedem cresteri mai mari de 1%. Daca nu se face nimic in privinta stimularii cresterii economice nu vom vedea evolutii de peste 3% in economie", a explicat la un seminar desfasurat la BNR Melania Hancila, manager la Deloitte Consultanta, In acest an- a mai precizat oficialul Deloitte, economia va creste cu circa 3% datorita industriei (exportului) si agriculturii.

Din punctul meu de vedere, investitiile din ultimul an in agricultura ma fac sa cred ca in privinta contributiei agriculturii va creste in PIB. Serviciile ar putea si ele sa creasca, devenind o componenta importanta a cresterii exporturilor.

Reamintim ca, ponform primelor estimari, PIB-ul din trimestrul III 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul II 2013. Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,1% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier. In perioada 1.I - 30.IX 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2012, cu 2,7%, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier. Desi cifrele sunt incurajatoare, ele nu dau neaparat si o veste buna.

"Eu as privi cu prudenta aceste date. Daca scoatem agricultura, performantele economice sunt sub nivelul din 2012. Fara agricultura, conform estimarilor mele, avansul PIB-ului ar fi fost de doar 0,3% iar la nivelul intregului an cresterea ar fi de 1,4%. Cea mai slaba performanta este in sectorul constructiilor, unde investitiile publice au scazut foarte mult", declara pentru HotNews Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Rozalia Pal, economistul sef al Garanti Bank, a confirmat si ea ca exporturile si agricultura au fost motoarele cresterii in primele 9 luni. Cu acestea doua incluse, nu ar fi o exagerare sa depasim cresterea asteptata de piata, care se situeaza in jurul a 2,5%, a declarat Rozalia Pal.

La randul lor, economistii ING vad o crestere de 2,7% in acest an, potrivit unei note remisa clientilor imediat dupa anuntul facut de Statistica.

"Economia Romaniei a accelerat in T3 2013, crescand cu 1,6% qoq si 4,1% an/an (cea mai buna dinamica din T3 2011). Dupa parerea mea, evolutia economiei in trimestrul III a continuat sa fie determinata de dinamica cererii externe, cu efecte de spill-over pentru cererea interna. De asemenea, dinamica productiei agricole in acest an (nivel record) a contribuit la accelerarea economiei (prin intermediul consumului privat).

Nu in ultimul rand, climatul investitional s-a stabilizat dupa contractia (in termeni an/an) din ultimele trimestre. Aceasta evolutie a fost determinata de ameliorarea perspectivele macro-financiare pe plan intern, fapt reflectat de declinul costurilor de finantare din economie.

Voi revizui in urcare scenariul macroeconomic central de previziune pe 2013 in luna decembrie, prin incorporarea datelor finale cu privire la evolutia PIB in trimestrul III, dar si a dinamicii indicatorilor macroeconomici si financiari comunicati pe parcursul trimestrului IV din 2013", a explicat Andrei Radulescu, de la SSIF Broker