Numarul exploatatiilor agricole in Romania este de 3,859 milioane, reprezentand 31,5% din numarul exploatatiilor agricole din UE-27 (Uniunea Europeana fara Croatia - n.r.), a declarat joi, la o reuniune de informare, Ion Florescu, directorul general al Directiei de Statistica Economica din cadrul Institutului National de Statistica (INS), citat de Agerpres. In Romania, suprafata agricola utilizata la nivel de exploatatie agricola este de 3,45 hectare, a precizat reprezentantul INS, care a apreciat ca este "o cifra foarte mica".

Referindu-se la rezultatele Recensamantului General Agricol (RGA), cu an de referinta 2010, si la o cercetare a INS, ulterioara RGA, privind tipologia exploatatiilor agricole, Florescu a subliniat ca aspecte pozitive sunt cresterea cu 51% a numarului exploatatiilor agricole mai mari de 50 hectare, comparativ cu cele inregistrate la recensamantul agricol din 2010, iar numarul celor mai mici de un hectar a scazut cu 6,9% (150.000).

Conform legislatiei europene, RGA va trebui urmat de doua anchete structurale (microrecensaminte, pe baza de esantion), pentru care Romaniei i s-au alocat 2 milioane euro.

Potrivit reprezentantului INS, culegerea datelor pe teren pentru ancheta structurala in agricultura va avea loc in perioada 10 ianuarie - 10 februarie 2014, procesarea datelor va fi realizata in martie -iulie 2014, iar rezultatele vor fi publicate la finalul anului 2014.AGERPRES/(AS- autor:Ady Ivascu; editor: Andreea Marinescu)