Ca si oamenii, firmele isi au propria viata. Se nasc, traiesc o bucata de vreme, apoi mor. Drept e ca nu se stie daca ajung in Raiul sau Iadul corporatiilor, dar stim ca raman in cifrele statisticienilor. De acolo le-am preluat si noi, incercand sa fotografiem situatia Romaniei fata de restul Europei. Sursa datelor o reprezinta o lucrare a Statisticii, numita "Demografia intreprinderilor" (dec. 2013), furnizata HotNews.ro. Concluzia generala este ca ne grabim sa procream companii, dar ne grabim si sa le ucidem. In fond, e conform principiului stramosesc: "Eu te-am facut, eu te omor!"

Incepand cu anul 2000, Institutul National de Statistica participa la proiectul "Business Demography", proiect condus de Eurostat, care include majoritatea Statelor Membre UE. In cadrul acestui proiect sunt produse si diseminate date despre stocurile de intreprinderi active si desfiintate, incepand cu anul 2006, intreprinderile nou create si supravietuirea intreprinderilor.

Rata de creare reprezinta numarul de intreprinderi nou create raportat la numarul total de intreprinderi active.

Sa spunem doar ca cea mai mare rata de creare a intreprinderilor se inregistreaza in Lituania (21.55%), in

Letonia (17.71%) si in Portugalia (12.08%). O scadere a ratei de creare a intreprinderilor se observa in Bulgaria de la 17.46% in anul 2009 la 11.27%. In Bulgaria, in toate domeniile de activitate, se constata cea mai mare scadere a ratei de creare a intreprinderilor fata de anul precedent.

Romania este la un nivel mediu, ceea ce aparent ar fi ok, daca.....

  • ...rata de desfiintare, care  reprezinta raportul dintre numarul intreprinderilor desfiintate si numarul de intreprinderi active, nu ar fi cam ridicata in Romania.

In anul 2008 de pilda, cea mai mare rata de desfiintare a intreprinderilor se observa in Lituania (25.14%), iar valoarea cea mai mica a acesteia se inregistreaza in Cipru (3.78%). Cipriotii erau atunci pe val. Statele in care s-au mai inregistrat rate de desfiintare care depasesc 15% sunt: Portugalia (19.53%), Romania (17.95%) si Estonia (15.87%).

Se poate remarca o fluctuatie a valorilor in cazul Lituaniei si Romaniei de-a lungul celor patru ani, subliniaza INS.

Analiza ratei de desfiintare la nivel UE arata ca exista tendinte evidente de crestere sau descrestere intre sectoarele de activitate. Totusi, in Romania- in domeniile constructii si servicii - se observa o crestere mai mare a ratei de desfiintare comparativ cu cea existenta in anul 2008, iar in Lituania in domeniul constructiilor de observa o scadere accentuata a ratei, comparativ cu 2008.

  • Supravietuirea intreprinderilor

Rata de supravietuire (la primii patru ani de la infiintare) reprezinta numarul de intreprinderi care au supravietuit in anul de referinta, raportat la intreprinderile nou create in urma cu unu, doi, trei si patru ani. Cea mai mare rata de supravietuire la patru ani se inregistreaza in Suedia (aproape 100% din intreprinderile nou create sunt active dupa 4 ani).

In domeniul constructiilor se constata o variatie a ratei de supravietuire la doi ani si, respectiv, la un an in

Lituania, unde la doi ani supravietuirea se afla in jurul valorii de 50%, iar la un an aceasta este in jurul valorii de

25%.

In unele cazuri, rata de creare este invers proportionala cu rata de supravietuire. Astfel, Suedia inregistreaza o rata mica de creare a intreprinderilor, dar o rata foarte mare de supravietuire la doi, trei si patru ani.

Spre deosebire de rata de creare a intreprinderilor, unde se remarca o diferentiere intre statele membre UE, rata de supravietuire inregistreaza valori apropiate pentru toti membrii UE.

Sursele de date

Principala sursa de date pentru realizarea activitatilor proiectului sunt registrele statistice de intreprinderi pe care Institutele Nationale de Statistica le administreaza. Utilizarea registrelor statistice de intreprinderi face posibila identificarea evenimentelor demografice la nivelul fiecarei unitati si, in acelasi timp, permite evitarea cercetarii suplimentare a intreprinderilor.

Definitii

Intreprindere activa este o intreprindere care a avut fie cifra de afaceri, fie salariati pe parcursul perioadei de referinta, chiar numai pentru o perioada de timp limitata (minimum o luna de zile).

Creare intreprindere noua este echivalenta cu crearea unei combinatii de factori de productie cu restrictia ca nici o alta intreprindere nu este implicata in eveniment. Crearea nu include unitatile aparute datorita fuziunilor, desprinderilor, divizarilor sau restructurarilor unor intreprinderi; nu include intrari intr-o sub-populatie datorita unei simple schimbari de activitate. O creare apare atunci cand o intreprindere porneste de la "teren gol" (green field) si isi incepe activitatea efectiv, daca sunt creati factori de productie noi, in particular locuri de munca noi.

Observatie: daca o unitate dormanta este reactivata mai devreme de doi ani, acest eveniment nu este considerat ca o creare.

Desfiintarea unei intreprinderi survine la disolutia unei combinari de factori de productie cu restrictia ca nici o alta intreprindere nu este implicata in eveniment. Desfiintarile nu includ unitatile implicate in fuziuni, preluari, divizari sau restructurari ale unor intreprinderi; nu includ iesirile dintr-o sub-populatie datorita unei schimbari de activitate. Observatie: o intreprindere este inclusa in numarare ca desfiintata numai daca nu este reactivata intr-o perioada mai mica de 2 ani.

Supravietuirea intreprinderii este definita prin continuitatea activitatii intreprinderii in timp. Astfel, o firma creata in anul t a supravietuit pana in anul t+x, daca este inca activa in anul t+x, chiar daca s-a schimbat proprietarul.