In Monitorul oficial de joi, 19 decembrie 2013, a fost publicata o modificare foarte importanta a Codului fiscal, prin care sistemul de TVA la incasare devine optional, iar majorarea accizelor prevazuta de OUG nr. 102/2013 pentru benzina si motorina se suspenda pana la 01 aprilie 2014. De asemenea, a mai aparut legea bugetului de stat pentru anul 2014, dar si modificarea a doua formulare utilizate de notariate in declararea impozitului pe venitul din cedarea imobilelor din patrimoniul persoanei fizice.

Principala modificare legislativa consta in faptul ca sistemul de TVA la incasare devine optional incepand cu 01 ianuarie 2014.

  • In plus, s-a abrogat obligatia colectarii TVA la 90 zile pentru facturile de livrari de bunuri/prestari de servicii in cadrul sistemului de TVA la incasare, situatie ce pana acum era considerata de specialisti ca fiind incalcarea principiului neutralitatii TVA.

Actul normativ introduce si masuri tranzitorii pentru iesirea din sistemul de TVA la incasare pentru cine doreste acest fapt sau aplicarea sistemului pentru cine doreste sa il utilizeze.

Se suspenda pana la 01 aprilie 2014, majorarea accizei prevazuta pentru benzina, cu si fara plumb si motorina, majorari reglementate de OUG nr. 102/2013.

  • Avem si o modificare din punctul de vedere al facturarii, in sensul ca Legea nr. 148/2012 privind operatiuni comerciale inregistrate prin mijloace electronice, ce stabilea si o procedura de emitere a facturii electronice, se abroga.
  • Practic, in acest moment, facturarea este reglementata numai de Codul fiscal.

Despre sistemul de TVA la incasare:

Sistemul de TVA la incasare poate fi aplicat de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, ce au sediul activitatii economice in Romania, daca in anul calendaristic anterior au realizat o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei.

Incepand cu 01 ianuarie 2014, aplicarea sistemului este optionala, la latitudinea persoanei interesate.

Exigibilitatea (colectarea) TVA intervine la data incasarii integrale sau partiale a bunurilor livrate sau serviciilor prestate, pentru contribuabilii ce opteaza pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare.

  • Foarte important: s-a abrogat obligatia colectarii TVA la 90 zile de la emiterea facturii pentru facturile neincasate.

Nu au dreptul sa aplice sistemul de TVA la incasare urmatoarele persoane impozabile:

- persoanele care fac parte dintr-un grup fiscal unic;

- persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania;

- persoanele care in anul precedent au depasit cifra de afaceri de 2.250.000 lei;

- persoanele care se inregistreaza in scopuri de TVA in anul in curs sau sunt inregistrate si au depasit in cursul exerictiului plafonul de 2.250.000 lei.

  • Ca regula generala, persoana ce opteaza pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare trebuie sa depuna o notificare cu cifra de afaceri a anului precedent, pana pe data de 25 ianuarie.

Pentru o persoana nou infiintata, ce doreste sa se inregistreze in scopuri de TVA si doreste sa aplice sistemul de TVA la incasare, va depune notificarea de la momentul inregistrarii in scopuri de TVA.

Odata ce au optat pentru sistemul de TVA la incasare, acest sistem este obligatoriu in anul in curs, considerand ca nu se depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

Se poate renunta la sistemul de TVA la incasare daca plafonul este mai mic de 2.250.000 lei?

  • Pentru primul an de aplicare, sistemul este obligatoriu, insa incepand cu anul urmator, se poate renunta la sistemul de TVA la incasare.

Retinem faptul ca aceste reguli sunt cu caracter general, iar ordonanta are dispozitii tranzitorii aplicabile celor ce aplica deja sistemul de TVA la incasare la data de 31 decembrie 2013.

Ce posibilitati au operatorii economici ce au fost obligati in anul 2013 sa aplice sistemul de TVA la incasare?

Acesti operatori economici au urmatoarele posibilitati:

a. continua aplicarea sistemului de TVA la incasare, daca doresc si daca nu au depasit plafonul de 2.250.000 lei. Acestia nu depun nici un fel de notificare la ANAF.

b. pot opta oricand in cursul anului 2014 sa renunte la sistemul de TVA la incasare prin depunerea unei notificari la organul fiscal. Anul 2014 nu este considerat primul an de aplicare a sistemului de TVA la incasare, deoarece acestia l-au utilizat si in anul 2013.

Organele fiscale vor radia persoana din Registrul persoanelor ce aplica sistemul de TVA la incasare incepand cu data de intai a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.

Daca persoanele ce aplicau sistemul de TVA la incasare in anul 2013 au depasit plafonul de 2.250.000 lei in luna decembrie 2013 sau in trimestrul al IV - lea din 2013, acestea vor iesi in mod obligatoriu din sistemul de TVA la incasare si au obligatia sa depuna pana pe data de 25 ianuarie o notificare la ANAF.

Ce se intampla cu TVA de la facturile emise de persoanele ce aplica TVA la incasare, in anul 2013, in ultimele 90 de zile ale anului si neincasate?

Nici pentru aceste facturi nu mai este valabila exigibilitatea TVA la 90 de zile de la emitere, ci tot la data incasarii.

Se pastreaza ordinea de alocare a platilor existenta conform art. 134 alin. (7) din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al deducerii TVA de la achizitiile efectuate in cadrul sistemului de TVA la incasare, dreptul de deducere al TVA este amanat pana la efectuarea platii.

Ce se intampla daca se depaseste plafonul de 2.250.000 lei pe parcursul anului?

In cazul depasirii plafonului pe parcursul anului, persoana ce aplica sistemul de TVA la incasare va depune pana pe data de 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, o notificare la organele fiscale prin care va solicita schimbarea sistemului de TVA.

Daca persoana impozabila depaseste plafonul dar nu depune notificarea, schimbarea sistemului de TVA se va face din oficiu de catre autoritatea fiscala.

  • Legea nr. 356/2013 - legea bugetului de stat pe anul 2014

Partea foarte buna a legii bugetului de stat consta in faptul ca a fost aprobata si publicata in Monitorul oficial si exista un buget pentru anul 2014.

Nu am observat restrictii sau derogari aplicabile operatorilor economici privati, cu caracter punctual si nici majorari sau diminuari de taxe.

Se reconfirma prin lege procentele contributiilor la asigurarile de sanatate, de:

5,2% pentru angajatori;

5,5% pentru angajati sau celelalte persoane ce platesc individual contributia ( persoane ce desfasoara activitati independente, profesii libere, intreprinderi individuale).

Indemnizatia pentru pensionari, cunoscuta ca si pensia sociala minima este la nivelul lui 2014 in suma de 350 lei.

Vezi aici toate modificarile fiscale din 2013

Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.