​Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a fost suplimentat din nou cu sume din fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului. In Monitorul Oficial de joi au fost publicate doua Hotarari de Guvern. Una dintre ele se refera la alocarea sumei de 3 milioane de lei, iar cealalta prevede o suplimentare cu 84 milioane de lei. In ultima luna, Guvernul a alocat in mai multe randuri bani de la rezerva bugetara pentru bugetul ministerului condus de Liviu Dragnea. Acesta imparte catre primarii sumele primite de la Guvern.

Pe 12 decembrie a aparut in Monitorul Oficial o Hotarare de Guvern care prevede o suplimentare de 100 milioane lei, cea mai consistenta suma de pana acum.

Pe 20 noiembrie, bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltarii a fost suplimentat de Guvern, din Fondul de rezerva bugetara, cu 3,5 milioane lei, bani care au fost transferati autoritatilor locale pentru finantarea cheltuielilor urgente specifice sezonului rece.

O saptamana mai tarziu, Guvernul a alocat din nou bani pentru unitati administrativ-teritoriale, de aceasta data in cuantum total de 20 milioane lei (peste 4,5 milioane euro), pentru cheltuieli urgente in sezonul rece, prin suplimentarea bugetului Ministerului Administratiei Publice, din Fondul de rezerva bugetara. Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Guvernului, prin hotarare, fara ca aprobarea actului normativ sa fie anuntata de Executiv.

La inceputul lunii decembrie, a aparut un proiect de hotarare prin care cere Guvernului noi fonduri pentru primari, de aceasta data de 150 milioane lei (33,5 milioane euro), cea mai mare suma din ultimele saptamani, pentru facturi restante la lucrari executate.

Legea finantelor publice locale stabileste ca bani din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului sunt repartizati unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, doar pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.

Initial, argumentul invocat de Ministerul Finantelor pentru transferul de bani catre primarii, prin derogare de la lege, era ca, "potrivit prognozei meteorologice", va exista un proces de transfer al maselor de "aer arctic" in Europa, rezultand "geruri anormale" pentru perioada urmatoare, ceea ce va determina cresterea consumului prognozat de energie electrica si termica pe perioada sezonului rece.

Ulterior, Ministerul Finantelor a schimbat argumentul prin care primarii vor incasa, pe final de an, de la Guvern, bani din Fondul de rezerva bugetara, prin derogare de la lege, renuntand la explicatia cu "gerul arctic" si motivand de aceasta data ca este nevoie de bani pentru agent termic in sezonul de iarna.