Ce s-a intamplat dupa ce am abandonat regimul comunist? Confruntata cu dorintele consumatorilor, vechea structura a economiei s-a prabusit, antrenand scaderea masiva a PIB. Acest lucru era de asteptat. Ce nu era de asteptat a fost lentoarea ajustarii. Abia in anul 2004 am ajuns la nivelul PIB inregistrat in ultimul an de comunism, 1989. In comparatie, Polonia a depasit mult mai rapid faza ajustarilor si s-a inscris pe o traiectorie puternic ascendenta, astfel incat in momentul in care noi abia atinsesem PIB-ul din 1989 ea inregistra o productie cu peste 60% mai mare. Aceasta este, pe scurt, diferenta dintre terapia de soc aplicata in Polonia si reforma graduala - adoptata de Romania, scrie Bogdan Glavan pe blogul lui.

Sau, daca vreti, dintre viziunea unui economist pro-piata (Leszek Balcerowicz) si a unui nostalgic socialist (Ion Iliescu). Observati si cresterea liniara a Poloniei, spre deosebire de cresterea impiedicata a Romaniei, care a trebuit sa depaseasca mini-boom-ul nociv generat de cresterea cheltuielilor in timpul guvernarii Vacaroiu.

Economisti dumneavoastra, parerea mea este ca economia Romaniei a manifestat mai mult dinamism imediat dupa Revolutie, decat in ultima vreme cand degeaba se numeste economie de piata functionala - fiindca nu este. Astazi economia Romaniei este o economie sufocata. Sta incurcata in sforile datoriilor bancare si zapacita de birurile ametitoare ridicate an de an. Cine o mai elibereaza de aceasta data?

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Glavan.