De la abatorul acela isi cumpara domnul Ionescu carnea. Il cunostea pe proprietar si ii placea ca era un om cinstit si curat. Nu te fura la cantar, nu iti vindea ceafa la pret de muschiulet..ce mai, era un domn adevarat. Cumpara porcii de la o ferma, ii transa in abatorul propriu, totul cu acte in regula. Nu cumpara mult, ca orasul era mic si nu mai vindea ca altadata. Mai intai venea Fiscul in control. Cu doua plase mari, care puteau sugera multe. Muschiuletul disparea in plasa pentru ca nu te pui cu Fiscul. Iti gaseste oricand ceva probleme, daca vrea. Apoi venea controlul de la Mediu, care se multumea cu o pulpa, cei de la Politie care nu luau mai mult de 15 kilograme niciodata. Si mai erau si micile furtisaguri ale angajatilor, scrie Dan Popa pe blogul lui.

In final, disponibil la vanzare, mai ramanea capul, doua pulpe si cam 50 de kilograme de carne din porcul ce avusese 150 de kilograme.

Proprietarul abatorului se duce in biroul lui, calculeaza cat a dat pe porc, cat l-a costat transatul, pune o marja de profit de 1% si face pretul carnii. Musai e s-o scumpesc, isi zice in gand. Sa vand cele 70 de kilograme ramase in asa fel incat sa-mi scot cheltuielile. Si fireste, scumpeste cu 10% kilogramul de carne.

Auzind ca a scumpit carnea, vecinul proprietarului, care are si el un magazin similar peste drum, scumpeste si el carnea rapid. Vestea ajunge repede la Fisc, care da un comunicat in care se arata ca setea de profit fara margini a patronilor din mediul privat a urcat pretul carnii si ca un asemenea supra-profit trebuie impozitat corespunzator. Se da urgent o Ordonanta de Urgenta in acest sens.

Isarescu iese si el in conferinta acuzandu-i pe asa zisii intreprinzatori ca nu asa se fac afacerile si ca ii strica prognozele privind inflatia.

Vazand ca s-a scumpit carnea, producatorii de mezeluri cresc si ei pretul produselor, transportatorii urca tarifele pentru a transporta o marfa mai scumpa, iar magazinele cu amanuntul cer un termen de plata mai mare.

In final, toata lumea pierde, dar nu mai conteaza acest amanunt.

La fel se petrec lucruril atunci cand vine vorba si de alte afaceri, nu neaparat cu produse din carne. Cazul este unul real, personajele si ordinea intamplarilor sunt insa imaginare.

Un final de an fericit!

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.