Economia subterana din Romania a reprezentat in 2013 circa 28,4% din PIB (circa 39,5 miliarde de euro), unul dintre cele mai mari nivele din Europa, Romania fiind depasita doar de Bulgaria, unde procentul este de 31% din PIB, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta AT Kearney (vezi studiul in atasament). In suma absoluta, cele 39,5 miliarde de euro sunt in crestere fata de 2012- cand dimensiunea economiei gri a fost de 38,3 miliarde euro- dar si fata de 2011 cand acelasi studiu indica un nivel al evaziunii de 38,8 mld. euro. Vezi studiul integral in atasament.

"Initiativele de a incuraja participarea la economia formala raman un mecanism puternic, in ultimii ani mai multe tari operand reduceri ale nivelului contributiilor sociale pentru a descuraja evaziunea sau trecand la cota unica. Drept este ca Slovacia, una dintre tarile care au adoptat printre primele cota unica, a abandonat acest mecanism in 2013 dupa 9 ani de functionare. Chiar daca exemplul slovac nu a fost urmat pana acum, exista discutii privind revenirea la un impozit progresiv in Bulgaria si Romania. Constructiile, retailul si turismul sunt cele mai afectate de evaziune", se arata in studiul citat.

Evaziunea fiscala din Romania reprezinta una din piedicile cele mai consistente in calea cresterii veniturilor bugetare, chiar daca pedepsele pentru evazionisti au fost inasprite.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, declara recent ca evaziunea fiscala submineaza stabilitatea finantelor, subminand inflatia si echilibru extern. "Sunt multe metode de a face evaziune fiscala. Evaziunea submineaza stabilitatea finantelor, daca finantele nu sunt solide, inflatia este subminata, echilibrul extern si apar si alte distorsiuni. Este un microb foarte periculos", a mentionat Georgescu.

Prim-viceguvernatorul BNR a admis ca acest fenomen ar fi in jur de 30 si ceva spre 40% din PIB pentru Romania.

"Evaziunea fiscala este un fenomen extrem de nociv, in primul rand ca influenteaza negativ veniturile bugetare. Evaziune fiscala nu inseamna numai contrabanda cu tigari si cu tutun, evaziune fiscala inseamna si unul care masluieste cu bilantul contabil, care transfera venituri prin strainatate, cum ar fi un inginer, un arhitect, sa zicem, care face una sau doua pagini si zice ca a facut nu stiu ce proiect si ia 8 milioane pe o firma din Cipru", a mai spus Georgescu.

Acesta sustine ca evaziunea fiscala e dependenta de calitatea gestiunii, in general a finantelor publice, a factorului de aplicare.

"Evaziune zero nu exista, asa cum nu exista tara fara gripa si fara hepatita A, dar procentul de imbolnavire de aceste doua boli iti arata gradul de dezvoltare, de civilizatie al tarii respective", a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.

Cei care nu platesc impozite si taxe la nivelul cuvenit beneficiaza, intr-o maniera mai mare, de bunurile si serviciile publice, sustine Georgescu.

"Cel care a facut evaziune si are bani multi, nu a platit cat trebuie, de aceea si-a luat masini, si-a luat vile, si el circula mai mult pe sosele decat cel care este laborant, i-a fost taiat salariul si umbla in tenisi pe strada. El nu strica infrastructura in tenisi, dar acela cu Jeep-ul o strica", a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.