Uniunea Europeana va putea fi cu usurinta distrusa de un deceniu sau mai mult de stagnare economica, spre deosebire de statele nationale, avertizeaza George Soros, intr-un articol publicat de Project Syndicate. In schimb, despre Statele Unite ale Americii, miliardarul american apreciaza ca acestea isi intaresc pozitia de lider economic al lumii, profitand si de avantajul competitiv pe care li-l confera exploatarea gazelor si a petrolului de sist.

George SorosFoto: Wikipedia

George Soros atrage atentia ca Uniunea Europeana sa indreapta catre acel tip de stagnare economica de lunga durata in care se afla Japonia.

"Miza este mare: statele-natiune pot supravietui un deceniu sau mai mult pierdut, dar UE, o asociatie incompleta de state-natiune, ar putea fi usor distrusa", sustine miliardarul american.

In privinta constructului european, Soros critica in primul rand zona euro, in conditiile in care aceasta are o Banca Centrala Europeana, insa nu si o trezorerie comuna.

"Formatul monedei euro - care a fost construita pe modelul marcii germane- are un defect fatal. Crearea unei banci centrale comune fara o trezorerie comuna inseamna ca datoriile guvernamentale sunt exprimate intr-o moneda pe care nu o controleaza niciuna dintre tarile membre, ceea ce le supune riscului de default", considera George Soros.

Ca urmare a prabusirii pietelor din anul 2008, mai multe state membre ale eurozonei s-au supraindatorat, iar primele de risc au divizat zona euro in tari permanent creditoare si tari permanent debitoare, mai spune Soros.

Potrivit miliardarlui, "acest defect" ar fi putut fi surmontat daca s-ar fi unificat si riscurile la creditare, prin emiterea de eurobonduri comune in locul bondurilor emise de fiecare tara membra in parte.

Emiterea de eurobonduri a fost blocata, insa, de cancelarul german Angela Merkel, astfel incat contribuabilul german sa evite sa devina "buzunarul adanc al datorniciolor Europei", dupa ce Germania a suportat costrucile mari ale unificarii.

"Cu toate acestea, faza acuta a crizei financiare a fost depasita", mai arata George Soros.

"Autoritatile financiare europene au recunoscut tacit ca austeritatea este contraproductiva si au incetat sa mai impuna constrangeri fiscale suplimentare. Acest lucru a dat tarilor debitoare un balon de oxigen, si, chiar in absenta oricaror perspective de crestere, pietele financiare s-au stabilizat", observa Soros.

In urma crizei economice care a lovit Uniunea Eiuropeana, miliardarul american conchide ca UE s-a transformat intr-o relatie intre tari creditoare si tari debitoare.

"Din cauza crizei, UE s-a transformat dintr-un <> care a inspirat entuziasm in ceva radical diferit. Ceea ce a fost menit sa fie o asociatie voluntara de state egale care au sacrificat o parte din suveranitatea lor pentru binele comun a fost acum transformat de criza euro intr-o relatie intre tari creditoare si tari debitoare, care nu esre nici voluntara, nici egala. Intr-adevar, moneda euro ar putea distruge Uniunea Europeana cu totul", conchide George Soros.

In schimb, omul de afaceri observa ca Statele Unite se recupereaza economic, devenind cea mai puternica economie dezvoltata a lumii.

Gazele si petrolul de sist reprezinta unul dintre avantajele competitive ale Americii in raport cu Europa si ceilalti competitori, mai crede Soros.

"Energia de sist a oferit SUA un avantaj competitiv important in productie, in general, si in petrochimie, in special. (...) Si piata imobiliara s-a imbunatatit, cu scaderea somajului in sectorul constructiilor", considera George Soros.

In varsta de 83 de ani, omul de afaceri George Soros are o avere de circa 23 de miliarde de dolari. El activeaza in sectorul pietei de capital, castigandu-si averea in principal prin speculatii la bursa.

Miliardarul detine Soros Fund Management, care controleaza, printre altele, fondurile de investitii Quantum.

George Soros s-a nascut in Ungaria, la Budapesta, in 12 august 1930, intr-o familie de evrei unguri. El a plecat impreuna cu familia sa la New York, in timpul Revoltei anticomuniste din Ungaria, din anul 1956.