Finantele au publicat miercuri in Monitorul Oficial doua ordine ANAF, primul privind intrarea sau iesirea din sistemul de TVA la incasare, ocazie cu care sunt lamurite si situatiile cand o persoana impozabila a aplicat in anul 2013 sistemul de TVA la incasare, si doreste fie sa il aplice in continuare, fie sa iasa din sistemul de TVA la incasare in acest an. Al doilea ordin se refera la notificarea 014 pentru modificarea anului fiscal in cazul firmelor care au un exercitiu financiar altul decat anul caledaristic.

Ce spun in esenta, actele publicate miercuri in Monitorul Oficial?

Prin OUG nr. 111/2013, sistemul de TVA la incasare a devenit optional si a fost imbunatatit, iar noile prevederi se aplica incepand cu 01 ianuarie 2014.

  • Ca si anul trecut, sistemul poate fi aplicat de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, ce realizeaza o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei. La depasirea acestui plafon, se trece in mod obligatoriu la sistemul de TVA cu exigibilitate normala.
  •  In cazul in care o persoana impozabila aplica sistemul de TVA la incasare si a depasit cifra de afaceri mai sus amintita, va depune pana pe data de 25 a lunii urmatoare notificare pentru iesirea din sistem prin formularul (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare".
  • Acest formular se utilizeaza si de catre persoanele ce aplica sistemul de TVA cu exigibilitate normala si vor sa aplice sistemul de TVA la incasare, cand nu au depasit plafonul cifrei de afaceri de 2.250.000 lei.
  •  Ca noutate absoluta, formularul 097 poate fi utilizat de orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei ce poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea acestei notificari la organul fiscal intre data de 1 si 25 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului.

Ce masuri tranzitorii sunt prevazute de legislatie pentru persoanele ce au aplicat sistemul de TVA la incasare in anul precedent si in anul 2014 doresc fie sa aplice sistemul, fie sa iasa din sistemul de TVA la incasare?

Acesti operatori economici au urmatoarele posibilitati:

  • continua aplicarea sistemului de TVA la incasare, daca doresc si daca nu au depasit plafonul de 2.250.000 lei. Acestia nu depun notificarea formular 097 la ANAF. In lipsa notificarii iesirii din sistem, se prezuma ca aplica acelasi sistem.
  • pot opta oricand in cursul anului 2014 sa renunte la sistemul de TVA la incasare prin depunerea notificarii la organul fiscal.

Persoanele ce se inregistreaza in scopuri de TVA in anul 2014 au dreptul sa aplice sistemul de TVA la incasare, daca sunt interesate, inca de la inregistrarea in scopuri de TVA, prin depunerea notificarii formular 097.

Din punctul de vedere al formularului, persoana interesata are posibilitatea sa il depuna fie la registratura ANAF, fie prin posta. Autoritatile au prevazut faptul ca acesta sa fie completat cu majuscule si sa raspunda la toate rubricatiile prevazute in acesta.

Ordin ANAF nr. 3854/2013 - notificare privind modificarea anului fiscal.

Prin OUG nr. 102/2013, similar prevederilor din legea contabilitatii, s-a prevazut posibilitatea schimbarii anului fiscal diferit de anul calendaristic pentru contribuabilii afiliati unor societati din alte state, ce utilizeaza exercitiul annual diferit de anul calendaristic.

Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal. Contribuabilii comunica organelor fiscale teritoriale modificarea anului fiscal, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul anului fiscal modificat.

Ordinul introduce formularul 014 "Notificare privind modificarea anului fiscal".

Ce reguli urmeaza acesti contribuabili in primul an de aplicare a acestui sistem de plata la impozitul pe profit?

Contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit trimestrial si pentru care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului calendaristic, prima luna, respectiv primele doua luni ale trimestrului calendaristic respectiv, vor constitui un trimestru,

pentru care contribuabilul are obligatia declararii si platii impozitului pe profit, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului calendaristic respectiv.

Aceste prevederi se aplica si in cazul in care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului IV al anului calendaristic.

Articol realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta, managing partner la Bentaconsult.