Leul s-a depreciat joi, nivelul atins in jurul orei 12 fiind de 4,53 lei. Miercuri, Guvernatorul Isarescu a admis ca deciziile BNR ar putea duce la deprecierea leului dar a declarat ca nu se teme ca acest lucru se va si produce in realitate, sugerand ca ar putea apara un anumit nivel de curs. Dintr-un leu depreciat au de castigat exportatorii, care incaseaza mai multa moneda nationala pentru marfa exportata.

Vezi online cursul euro/leu pe platforma Bloomberg

​Leul a incheiat neschimbat la 4,50/EUR o sedinta foarte activa ieri, dupa ce aprecierea initiala de pana la 4,4850/EUR pe fondul relaxarii politicii monetare a BNR a fost corectata in urma declaratiilor guvernatorului bancii centrale, se arata intr-o nota a ING Bank. "Acesta a numit variatii de 5% ale leului in jurul valorilor curente drept „normale”, mentionand in acelasi timp ca se teme mai degraba de lipsa potentialului de depreciere a leului in urma masurilor recente. Credem ca deciziile semnificative de ieri si toleranta la volatilitate sugereaza ca BNR nu este ingrijorata de eventuale presiuni puternice asupra leului. Totusi, prognoza noastra de intarire a monedei locale pe termen scurt s-a mai temperat ieri, intrucat oscilatiile respective au avut loc pe volume semnificative ce sugereaza o consolidare la nivelurile actuale", se mai spune in nota citata.

Credem asadar ca leul se va mentine in jurul a 4,50/EUR astazi, in asteptarea deciziei Bancii Centrale Europene de mai tarziu si a datelor cheie legate de piata fortei de munca din SUA de maine. Dincolo de evolutiile pe termen foarte scurt, ne retinem perspectiva pozitiva asupra leului, datorita unei cresteri importante a PIB si a funadamentelor economice atragatoare (ajustarea deficitului de cont curent, disciplina fiscala si revenirea investitiilor straine directe pe fondul unei perspective pozitive asupra cresterii economice), conchid economistii bancii citate.

"Ratele si titlurile de stat au avut o reactie initiala moderata la deciziile BNR de ieri, intrucat reducerea neasteptata a ratelor rezervelor minime nu schimba semnificativ tabloul unei lichiditati sistemice deja abundente. Totusi, declaratiile clare in sustinerea continuarii relaxarii monetare ale guvernatorului la conferinta de presa ulterior au ajutat tendinta recenta din ambele spatii. Astfel, o noua runda de scaderi la minime istorice pe curba FX swap a adus 1M la 0.9% si 1Y la 2,0%, in timp ce randamentele titlurilor de stat in lei au scazut pe intreaga curba cu circa 10pb. In mod notabil, randamentul obligatiunilor la doi ani este deja sub tinta noastra precedenta si mai are doar 20pb pana la atingerea noii tinte de 3,0%, actualizata ieri. Recomandarea noastra a fost sustinuta puternic ieri de comentariile BNR legate de nivelurile inca ridicate ale ratei cheie si rezervelor minime, comentarii care au aparut in contextul in care analistii (inclusiv noi) credeau ca ciclul de relaxare monetara se apropie de sfarsit", se mai arata in document.

Asa cum estimam, fapt confirmat de guvernator, scaderea de 3pp a ratei rezervelor la lei (pana la 12%) adauga circa 4 miliarde lei la surplusul existent in sistem (aflat probabil deja aproape de 10 miliarde lei, asa cum ne asteptam sa arate astazi datele pentru decembrie). In aceste conditii, si luand in calcul si scadentele importante de titluri pe termen scurt din ianuarie, credem ca licitatia de titluri la sase luni de astazi va avea un rezultat pozitiv, cu MF vanzand suma planificata de 500 milioane lei la un randament maxim usor sub 2,35%, cotatia inferioara din piata secundara pentru instrumente similare, noteaza economistii ING.