De la 1 ianuarie 2014, oamenii de afaceri din Romania ar mai trebui sa isi puna deoparte un ban pe care sa-l achite consultantilor fiscali care sa le certifice declaratiile fiscale anuale de impozit pe profit, celebrul formular 101. Aceasta certificare trebuia sa se aplice din 2008, dar a tot fost amanata pana la 1 ianuarie 2014, cand amanarea nu s-a mai produs. Ce se stie pana acum: ca cel tarziu la 25 martie, cand se depun formularele 101, certificarea trebuie facuta de catre consultantii fiscali. Ce nu se stie: cum se va face, cine anume o va face si mai ales, cat va costa. Informatie ajutatoare: in Romania exista circa 900.000 de firme active. Puneti taxa de certificare la doar 10 euro si faceti niste calcule. Dar, surpriza!

Oficiali din Finante au confirmat pentru HotNews.ro ca intr-adevar, ca urmare a ne-prelungirii termenului de amanare, asa ar sta lucrurile. Dar, intrucat Finantele isi doresc combaterea eficienta a evaziunii fiscale, saptamana urmatoare ar putea fi aprobata in Guvern o reglementare referitoare la deconturile de TVA si la declaratiile rectificative, moment in care va fi reglementata si situatia certificarii anumitor declaratii de catre consultantii fiscali. " Unul dintre obiectivele noastre prioritare il reprezinta diminuarea evaziunii fiscale si de aceea vom reglementa acesta situatie a certificarii unor declaratii, fapt ce ne va ajuta in combaterea acestui fenomen", sustin oficialii din Finante.

Tot din zona Finantelor exista informatii ca firmele vor avea de certificat Formularul 101, dar ca nu toate firmele, ci anumite categorii. Care categorii - nu se stie.

Unul din cei care au stat la baza acestei taxe ne-a declarat telefonic ca ideea initiala fusese buna. Dar ca, la fel ca multe alte idei, ea a fost stricata de anturaj. "Era gandita sa fie optionala. Cine vrea sa isi certifice declaratiile de impozit pe profit, o poate face si primeste in schimb cateva mici avantaje, cum ar fi un loc mai bun pe lista rambursarilor de TVA de pilda", spun sursele citate.

Consultantii fiscali spun asa: "subiectul este deschis la orice ipoteza pentru ca in ultimii 7 ani, certificarea declaratiei de impozit pe profit de un consultant fiscal a fost ca dintii babei, cand nu este obligatorie, cand este obligatorie, cand este obligatorie si n-o aplica nimeni pentru ca nu exista sanctiune. Istoric prima certificare a declaratiei a fost obligatorie in anul 2008, s-a scos certificarea in 2009 s-a reintrodus in 2010 dupa care s-a suspendat (sper sa nu ma insele prea tare memoria) ..si tot asa o tin de la un an la altul. In general in apropierea termenului de depunere a declaratie catre finele lunii februarie - inceputul lunii martie se cam adopta decizia politica de supendare sau aplicare a certificarii.

Din punctul meu de vedere cred ca se va prelungi suspendarea si anul acesta, iar daca este obligatorie, oricum este fara sanctiune...si nu o va lua nimeni in considerare", explica pentru HotNews unul dintre consultanti.

  • Concluzie:

Cand vine vorba de taxe, transparenta institutiilor romanesti este la fel ca reclamele de la pasta de dinti: retii in ce era imbracat pacientul, nu tipul periutei folosite. Totul e sa aveti niste bani pe card.