In prezent doar 10 tari din intreaga lume, dintre care sapte in Europa (Suedia, Norvegia, Danemarca, Elvetia, Germania, Luxemburg si Finlanda) mai beneficiaza de un rating "AAA", cea mai buna nota posibila, din parte tuturor celor trei mari agentii de rating: Standard & Poor's, Fitch si Moody's, noteaza Agerpres. "Ratingul Germaniei reflecta opinia noastra cu privire la economia sa moderna, competitiva si cu grad mare de diversificare precum si performantele guvernului in ceea ce priveste politica fiscala prudenta si disciplina in domeniul cheltuielilor. In plus, credem ca economia germana si-a demonstrat capacitatea de a absorbi mari socuri economice si financiare", subliniaza Standard & Poor's.

Agentia de evaluare estimeaza ca dupa o incetinire a ritmului de crestere pana la 0,5% in 2013, economia germana va inregistra un ritm mediu de crestere de peste 1,5% in 2014-2016. Modelul economic german, bazat pe exporturi, a permis tarii sa inregistreze excedente comerciale si de cont curent. Cu toate acestea, S&P se asteapta ca o parte din marii parteneri comerciali ai Germaniei sa continue sa-si reduca datoriile, ceea ce ar urma sa reduca cererea externa pentru bunuri si servicii germane. In consecinta, S&P prognozeaza ca surplusul de cont curent al Germaniei se va reduce pana la 4,4% din PIB in 2016 de la 7,0% din PIB in 2012.

De asemenea, Standard & Poor's estimeaza ca in urmatorii ani Germania va inregistra deficite guvernamentale mici, ceea ce va face ca povara datoriei guvernamentala sa scada pana la 71% din PIB in 2016 de la 77% in prezent. Aceasta cifra nu include insa si responsabilitatile care revin Germaniei conform numeroaselor mecanisme de sprijin concepute de tarile din zona euro, responsabilitati care potrivit S&P ar putea sa se ridice, in cel mai prost scenariu, la aproximativ 235 miliarde de euro sau 9% din PIB.

Perspectiva stabila asociata ratingului 'AAA' atribuit Germaniei reflecta viziunea S&P potrivit careia finantele publice si balanta externa solida vor continua sa faca fata unor posibile socuri financiare si economice. Standard & Poor's avertizeaza insa ca ar putea retrograda Germaniei daca, in pofida estimarilor actuale ale agentiei, datoria guvernamentala va creste pana la 80% din PIB. Acest lucru s-ar putea intampla in cazul in care deficitele peste asteptari vor depasi limita constitutionala. De asemenea cresterea pasivelor ca urmare a unor probleme in sectorul bancar sau al unor efecte de contagiune ca urmare a crizelor din zona euro ar putea crea presiuni pentru o retrogradare. Cu toate acestea, S&P nu se asteapta ca aceste scenarii sa se materializeze in urmatoarele 24 de luni.