"BNR va continua procesul de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) initiat prin deciziile din 8 ianuarie si la lei si la valuta, insa in pasi mici pentru a putea evalua impactul pe piata al eliberarii de lichiditate", afirma Cristian Popa, viceguvernator al BNR insarcinat cu coordonarea politiciii monetare. Speaker la mai multe conferinte ale Euromoney- Viena, Popa a facut sali pline la fiecare interventie a sa, dovedind aprecierea de care se bucura in mediile financiare europene.

Cristian PopaFoto: Agerpres

Pe termen lung, motorl consumului nu va ramane in proprietatea consumatorilor persoane fizice. Ar fi o iluzie sa ne bazam calculele pe acest lucru, a mai spus Popa.

Oficialul Bancii Centrale se bucura de o foarte buna reputatie in mediile financiare europene, multi bancheri europeni vazand in el urmatorul Guvernator roman. O serie de vorbitori si-au intrerupr preentarile pentru a saluta intrarea in sala a oficialului roman.

In sppech-ul sau, Popa a reiterat intentiile BNR cu privire la reducerea RMO.

"Alinierea treptata la standardele europene in materie de RMO va continua intr-un interval mai indelungat, dar nu infinit. Vom continua in pasi mici si la lei si la valuta - cei decisi in 8 ianuarie pot fi considerati un reper - pentru putea evalua impactul pe piata."

Reducerea ratei rezervelor la lei vine sa atenueze inegalitatile dintre banci in materie de lichiditate si pune presiune pe bancheri in general pentru reluarea creditarii. El admite ca potentiala consecinta negativa a acestei masuri aparitia unei volatilitati pe cursul leu/euro, insa nu intrevede evolutii in afara zonei naturale de echilibru. "Miscarea de saptamina trecuta a fost acceptabila avind in vedere ca punctul de pornire era compatibil cu ceea ce putem numi ca nivel al cursului."

Cit priveste reducerea RMO in valuta, viceguvernatorul spune ca banca centrala este atenta sa nu stimuleze in acest mod o dezintermediere care "a inceput sa creasca la nivel de ritm, dar care este una ordonata".

Popa afirma ca Romania sta mai bine la acest capitol decit alte tari din regiune, volumul dezintermedierii fiind doar cu putin peste 10% din PIB.

In acelasi timp el spune ca nu poate fi fortata mutarea funding-ului bancilor pe lei avind in vedere ca acumularea economisirii interne necesare cere timp.

El nu vrea sa avanseze o estimare privind suma in valuta care ar putea fi scoasa de banci din tara pentru plata unor datorii externe dupa eliberarea de catre

"E greu de determinat daca valuta va fi transferata in exterior sau daca va fi vinduta pe piata si va ajunge la banca centrala. Cred ca intr-un fel sau altul o buna parte din valuta eliberata din RMO se va intoarce la noi."

Aceasta ipoteza ar putea avea in vedere inclusiv intentia Ministerului Finantelor de a lansa o emisiune de bonduri in euro pentru piata interna in paralel cu apropiata eliberare de RMO.

Oricum, Popa nu vede motive de preocupare privind efectul eliberarii de RMO la nivelul rezervelor valutare, reamintind ca BNR a supraperformat anul trecut la capitolul active externe.