Euro se tranzactiona vineri in jurul orei 10,20 la un curs de 4,53 lei, nivel aflat in interiorul intervalului considerat de BNR ca fiind "fair value" (4,4-4,6 lei/eur), potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa. Joi, cotatia BNR pentru euro a fost de 4,52 lei, economistii din ING considerand ca banca centrala a determinat intarirea leului, intrucat marea parte a tranzactiilor intr-o zi relativ activa a fost inregistrata intr-un interval redus de timp, cand leul se afla la cel mai depreciat nivel al zilei.

"In pofida unei deprecieri posibil induse de tendinta regionala ieri, leul a reusit sa incheie ziua usor mai apreciat de nivelul 4,53/EUR, media sedintei. Credem ca banca centrala a determinat inca o data intarirea leului, intrucat marea parte a tranzactiilor intr-o zi relativ activa a fost inregistrata intr-un interval redus de timp, cand leul se afla la cel mai depreciat nivel al zilei. Aceasta a fost a treia sedinta la rand in care leul a inregistrat o volatilitate limitata, iar cum banca centrala pare a incuraja un astfel de tipar, credem ca o intoarcere la 4,50/EUR este tot mai aproape", se arata intr-o nota remisa vineri dimineata transmisa de ING clientilor.

"Dupa doua sedinte de stagnare, s-a inregistrat pana la urma o miscare in rate ieri, aceastea corectand din scaderile recente in maturitatile mai indepartate de pe curba FX swap, cu 1Y urcand cu circa 10pb pana la 1,75%. Urmarile unei astfel de miscari sunt probabil reduse, dat fiind natura singulara a acesteia. Pe de alta parte, in vreme ce anticipam un rezultat mai putin bun la licitatia de obligatiuni pe 14 ani de ieri, acesta a fost chiar sub asteptarile noastre, cu MF vanzand suma planificata de 100 milioane lei la un randament maxim de 5,49%, cu circa 15pb peste prognoza noastra egala cu cotatia superioara din piata secundara. Ilustrativa pentru rezultatul slab a fost si cererea deosebit de mica de 150 milioane lei, cel mai scazut nivel inregistrat vreodata la o licitatie de titluri in lei. In urma licitatiei, randamentele pentru titlurile pe termen mai lunga au crescut cu circa 5pb, cauza probabila fiind piata mai putin lichida din aceste instrumente, asa ca nu prognozam un efect de contagiune spre titlurile pe termene mai scurte", se mai arata in documentul citat..