BNR a cotat vineri un leu la 4,53 lei, moneda nationala pierzand din castigurile pe care le-a inregistrat pe parcursul saptamanii. Moneda nationala s-a depreciat si in fata francului elvetian, cotatia de vineri a monedei elvetiene fiind la acelasi nivel cu cea de luni- 3,67 lei. In fata dolarului SUA, leul a pierdut un ban in aceasta saptamana, cotatia de vineri a BNR fiind de 3,33 lei/usd. Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de nivelul leu/euro, euro/dolar si euro/franc elvetian.

Fata de inceputul anului, leul s-a depreciat in fata tuturor principalelor monede, pierzand 5 bani in fata euro, 3 bani in fata francului elvetian si 5 bani in fata dolarului american.

Potrivit unor interventii ale viceguvernatorului BNR Cristian Popa, nivelul "corect" al leului in fata euro este undeva in intervalul 4.4-4,6 lei, BNR nefiind ingrijorata decat daca volatilitatea monedei nationale ar depasi 5%.

Atunci cand leul se depreciaza in fata altor valute, au de castigat cei care incaseaza valuta respectiva- exportatorii in primul rand. Si, cum exportul este unul dintre motoarele cresterii economice, nu e greu de inteles de ce Guvernatorul permite un leu usor depreciat.

Pe de alta parte, lipsa reformelor si dezechilibrele din economie ar putea rabufni fie pe partea de deficit, fie in inflatie fie in cursul valutar. Cum din partea primelor doua componente nu exista asemenea riscuri, cursul reprezinta supapa prin care au loc corectiile.