In 2014, schimbarile din sectorul bancar vor continua si vor fi determinate de mai multe forte. Reglementarea ramane una dintre cele mai puternice, iar problematica lichiditatilor si a capitalului, precum si cea privind reformele structurale vor continua sa domine agenda industriei, se arata in studiul EY - Transforming banks, redefining banking - Global banking outlook 2014-15. In plus, e de asteptat ca noi presiuni sa apara in 2014, printre care o presiune in crestere din partea investitorilor privind rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE).

Citeste studiul in atasament

"Multe dintre reformele pe care bancile trebuie sa le adopte vor fi costisitoare atat din punctul de vedere al implementarii, cat si din cel al mentinerii pe termen lung. Drept urmare, impactul asupra costurilor necesare derularii afacerii va fi chiar mai mare in 2014. Investitorii ar putea accepta un randament mai scazut ajustat la risc in cazul bancilor mai sigure, dar chiar si acest randament trebuie sa depaseasca nivelul costului capitalului propriu, estimat la o medie de aproximativ 10-12%", a comentat Steven Lewis, EY Global Banking Analyst Leader.

"In mod normal, randamentul asteptat de catre orice actionar pentru derularea unei afaceri intr-o economie emergenta este peste medie, avand in vedere faptul ca riscul este mai mare. Din pacate, in cazul Romaniei, acest lucru a fost confirmat in ultimii 10-12 ani prin volatilitatea mare a profiturilor bancilor, comparativ cu cel generat de operatiunile acelorasi grupuri in economiile mai stabile. Folosesc aceasta comparatie pornind de la faptul ca apetitul pentru risc, practicile de creditare, expertiza etc. tind sa fie aliniate in cadrul unui grup bancar", spune Gelu Gherghescu, Partener EY Romania.

Pentru multe banci, rezolvarea problemei costului de capital versus rentabilitatea capitalului propriu va presupune o reforma radicala a modului in care isi vor structura produsele si serviciile. Bancile vor trebui sa convinga autoritatile de reglementare ca pot genera o crestere durabila si pot sutine urmatoarea perioada de redresare economica. In plus, investitorii vor trebui sa fie convinsi ca reformele propuse de banci vor genera efecte fundamentale asupra afacerii.

Pentru a-si transforma modelul de business, multe banci vor fi nevoite sa formeze aliante, fie cu alte banci fie, in unele cazuri, cu alte companii non-financiare. Se pot vedea deja in piata aliante ale catorva banci cu jucatori inovatori, cum ar fi cei care deruleaza operatiuni de creditare de la persoana la persoana (peer to peer lenders).

Economia globala - pe drumul cel bun

Perioada de revenire economica incepe, in sfarsit, sa devina vizibila, odata cu iesirea din recesiune atat a Marii Britanii cat si a economiilor din Zona Euro. Temerile legate de o scadere dramatica a crestereii economice a Chinei s-au diminuat iar cresterea pare sa fie mai echilibrata, incorporand atat investitiile cat si consumul. De asemenea, se vad unele reforme in industria bancara, in care se intrevad tentative de liberalizare a ratelor de creditare din China. Se asteapta o continuare a acestor reforme si in 2014.

Bancile europene

Comparativ cu bancile de pe alte piete, bancile europene au cunoscut evolutii mai putin favorabile, afectate de criza datoriilor suverane din Zona Euro care a stopat procesul de revenire economica in regiune. Cele mai multe banci de pe pietele dezvoltate au reusit sa implementeze anumite masuri de restructurare, prin urmare activele cu expunere mare la risc s-au diminuat. S-a renuntat la linii de business care nu tineau de activitatea principala a bancii si o parte dintre active au fost vandute. Anumite banci au admis, de asemenea, ca nu pot atinge pozitia de lider de piata si si-au diminuat activitatea pe liniile secundare de business.

Costuri versus venituri

Desi costurile de compensare au scazut ca procent din totalul veniturilor in cazul primelor 50 de banci de la nivel mondial (de la 33% in 2009, la putin sub 30%, in prima jumatate a anului 2013), costurile care nu sunt legate de compensarea angajatilor au continuat sa creasca mai repede decat veniturile, in special in cazul bancilor europene. Doar bancile din Asia au fost in masura sa genereze o crestere a veniturilor peste cea a costurilor in grupul bancilor analizate de EY.

Raportul credite-depozite

Bancile din pietele emergente sufera in urma efectelor ratelor mici ale dobanzilor si vor explora noi oportunitati de generare de venituri care sa le asigure capital pentru finantare si sa le mentina rentabilitatea. In ciuda recentelor masuri de crestere a ratelor dobanzii de referinta ca masura de combatere a inflatiei, competitia se intensifica in industrie. De asemenea, bancile se confrunta si cu presiuni politice pentru a reduce marja de dobanda la creditele acordate clientilor din segmentele de retail si a intreprinderilor mici. In pietele de origine, bancile se vor concentra pe inovarea de produse si pe extinderea canalelor pentru a atrage noi clienti, desi trebuie sa reziste tentatiei de a castiga volum in detrimentul segmentului de credite cu un risc mai ponderat.