Intrucat perioada de tranzitie pentru procesarea laptelui crud in unitatile de procesare din Romania s-a incheiat la 31 decembrie, Ministerul Agriculturii a initiat un proiect de Hotarare de Guvern (vezi atasament) prin care pune la dispozitia fermierilor 70,87 milioane de lei (circa 15,9 milioane euro) in vederea comasarii acestora. "Datorita evolutiei pietei, preluarea zilnica a laptelui materie prima provenit de la ferme de dimensiuni reduse devine tot mai neatractiva datorita costurilor legate de colectare. Astfel, exista pericolul ca unitatile de procesare sa considere neviabila economic colectarea laptelui materie prima de la nivelul fiecarei astfel de ferme, fapt care ar pune in pericol existenta viitoare a acestora", se arata in Nota de Fundamentare care insoteste proiectul. Masura a fost solicitata de asociatiile crescatorilor de vaci, se mai arata in document.

In prezent, micii fermieri care detin efective reduse pot fi refuzati la incheierea de contracte de livrare datorita lipsei facilitatilor de depozitare si racire a laptelui, cauzele principale fiind lipsa concentrarii ofertei si a capitalului necesar achizitionarii unor astfel de instalatii, "datorita reticentei sistemului bancar in acordarea de credite", conform documentului.

Respectarea cerintelor de igiena mulsului la nivelul fermei nu este suficienta pentru asigurarea standardelor de calitate a laptelui, esentiala fiind pastrarea acestuia la o temperatura scazuta, corespunzatoare normelor, pana la predarea catre procesare.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale incearca sa sprijine astfel crescatorii de animale care detin pana la 5 capete vaci de lapte si care se organizeaza intr-o forma asociativa.