Sapte companii importante din domeniul informatic vor primi de la stat subventii in valoare de 67 mil. euro pentru crearea a 3151 locuri de munca. Stiu, intelepciunea conventonala spune ca sectorul informatic genereaza valoare adaugata si am auzit multe voci care spun ca el ar trebui sprijinit sa se dezvolte. Dar acest lucru este fals: nu orice proiect IT este profitabil, unele sunt, altele nu - la fel ca in oricare alt domeniu. Cum aflam care sunt proiectele IT profitabile, cele care sporesc cu adevarat avutia societatii? , se intreaba profesorul de economie Bogdan Glavan pe blogul lui.

Simplu, le punem sa treaca testul pietei! Le punem sa concureze cu restul proiectelor de investitii din Romania - de la investitiile in agricultura ecologica la cele din domeniul energiei nucleare. Daca nu procedam asa, atunci vom incuraja aparitia buruienilor investitionale. Dupacum spune Toma Alimanescu, banii publici care se indreapta catre anumite proiecte informatice vor submina de fapt dezvoltarea proiectelor cu adevarat folositoare, inclusiv din domeniul informatic.

Ideea ca sectorul IT trebuie sprijinit neconditionat este o marota a zilelor noastre, la fel cum guvernantii comunisti aveau o idee fixa cu petrochimia. De fapt, oriunde in lume istoria politicii industriale este plina de esecuri, de la constructia de automobile pana la dezvoltarea de echipamente informatice. Un principiu al stiintei economice spune ca "statul nu poate decide castigatorii". Guvernul nu dispune nici de informatia necesara si nici de stimulentele adecvate pentru a aprecia meritul unei industrii sau al unei investitii. Actiunile sale de subventionare ajung mai degraba sa reprezinte favoruri oferite unei clientele politice.

Acum, teoretic vorbind, chiar si din perspectiva economistilor mainstream (cu care nu sunt mereu de acord) interventia statului trebuie sa vizeze acele zone in care se produce un esec de piata. Ne spune guvernul ce esec de piata se produce in domeniul IT in Romania? Unii economisti sustin ca accesul dificil la finantare poate ilustra un astfel de esec, ceea ce chipurile pune statul in pozitia de a echilibra situatia prin ajutorarea celor slabi. Dar aici vorbim de mari corporatii, si ele sufera de acces dificil la finantare?!

Daca este sa discutam pe sleau - referindu-ne la slujbele create prin acordarea acestor subventii - de ce este important ca ajutoarele de stat creaza locuri de munca, din moment ce aceasta este doar partea vizibila a monedei? In realitate ajutoarele de stat distrug cel putin la fel de multe locuri de munca pe cat creaza, fiindca guvernul trebuie sa faca rost mai intai de cele 67 mil. euro prin impozite, de la cetateni si de la companiile profitabile. Astfel, banii sunt extrasi din piata, sunt cheltuiti partial pe functionarea birocratiei interne si partial se duc pe sponsorizari politice. Alocarea prin piata este inlocuita cu alocarea prin stat - dar nici macar in aceeasi suma.

(...) Acest gen de intrebari apar intotdeauna cand guvernul cheltuie o suma de bani. Si stiti de ce? Daca subventia nu ar fi absurda din punctul de vedere al omului simplu, ea nu ar fi profitabila pentru functionarii si firmele implicate in aceasta "afacere".

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Bogdan Glavan.