Plafonul garantiilor de 2 miliarde de lei, oferite de stat prin Programul de Garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii aprobat prin OUG 92/2013, a fost subscris in totalitate in prima saptamana de la data deschiderii perioadei de inscriere, potrivit unui anunt facut vineri de MFP pe pagina de internet a institutiei. Bancile interesate sa participe ca finantator in cadrul acestui program, derulat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), au avut 15 zile la dispozitie pentru a se inscrie, incepand cu 15.01.2014. La jumatatea perioadei de inscriere, noua banci au transmis catre FNGCIMM toate informatiile obligatorii care stau la baza alocarii plafonului de garantare pentru fiecare finantator in parte.

Pana la sfarsitul perioadei de inscriere sunt asteptate si alte banci sa se inscrie in program, alocarile pe finantatori urmand sa fie facute "pro rata" astfel incat sa se incadreze in plafonul garantiilor toate institutiile de credit, interesate sa participe la acest program, care sunt inscrise pana la 30.01.2014.

Cele noua institutii de credit inscrise in Programul de Garantare a creditelor pentru IMM sunt: Banca Transilvania, BRD, CEC, ING, Banca Romaneasca, Bancpost, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Intesa Sanpaolo.

Programul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, coordonat de MFP, vizeaza dinamizarea unui sector extrem de important pentru economia reala si consta in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 5.000.000 lei/I.M.M. pe o perioada de maxim 24 lunisi garantarea creditului de catre stat, in procent de maxim 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare. Prin acest program este facilitat accesul I.M.M.-urilor la obtinerea de credite destinate finantarii capitalului de lucru, cu posibilitatea prelungirii pe o perioada de maxim 12 luni, in vederea rambursarii liniei de credit.