2013 a fost cel mai dificil an pentru piata creditului din Romania, datele BNR aratand o contractie cu 3,3% an/an, pana la 218,5 miliarde RON (nivelul din vara anului 2011). Practic, 2013 a fost primul an in care creditul neguvernamental s-a contractat (seria istorica a BNR este disponibila incepand cu 2007), scrie Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst al SSIF Broker, intr-o analiza a pietei creditului.

Vezi anaiza in atasament.

Potrivit lui Radulescu, in ciuda declinului sever consemnat de creditul neguvernamental in 2013 se pot mentiona o serie de semnale de inflexiune (de tranzitia de la contractie la stabilizare si, ulterior, relansare graduala). "Printre factorii care sustin acest scenariu central mentionez: declinul sever al dobanzilor pe parcursul ultimelor trimestre (determinat de ciclul BNR de normalizare a politicii monetare, prin reducerea dobanzii de referinta (catre niveluri minime istorice) si initierea procesului de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii); stabilizarea climatului investitional la final de 2013 si perspectivele de relansare a investitiilor publice si private in 2014; depasirea punctului culminant al ajustarii in sectorul bancar (bancile trec prin ample procese de modificare a modelului de afaceri si ar putea relua in viitorul apropiat ciclul creditarii)", se mai arata in document.

In scenariul macroeconomic central pe care l-am revizuit recent, dinamica anuala a creditului neguvernamental ar putea reintra in teritoriu pozitiv in iunie 2014, mai noteaza autorul analizei. Oficiali din BNR au declarat recent ca e greu de crezut intr-o revigorare a creditului inainte de finalul acestui an.