Posibilitatea ca esalonarile la plata impozitelor sa poata fi decisa si de autoritatile fiscale locale, detalii cu privire la taxa pe constructiile speciale, modernizarea site-ului Ministerului de Finante si detalii legate de impozitul forfetar- acestea au fost doar cateva din solicitarile adresate miercuri secretarului de stat Dan Manolescu de catre reprezentanti ai mediului de afaceri. Oamenii de afaceri dar si reprezentanti ai consultantilor fiscali i-au mai transmis lui Manolescu faptul ca actuala legislatie lasa mult loc de interpretari si ca e dificil de respectat.

Foto:
  • Ideal ar fi ca Finantele sa accepte o ipoteca de rang doi asupra imobilelor care sa permita re-esalonarile.

Reprezentanta unui lant hotelier: In acest moment, re-esalonarile la plata taxelor nu pot fi decise si de catre autoritatile fiscale locale. Cand facem acest lucru la nivel de judet ni se spune ca nu permite Codul Fiscal.

Dan Manolescu: E prima oara cand aud o asemenea sesizare.

Compania hoteliera: Sa stiti ca sunt in Romania si societati care isi achita impozitele corect, nu doar evazionisti. Cu toate astea, nu reusim sa gasim intelegere sub nici o forma cu autoritatile fiscale, mai ales la cele locale. A doua problema: aceste eslonari se fac cu garantii coletarale. Ori, noi am luat credite de la banca si nu mai avem cu ce garanta

Manolescu: Nu e problema noastra asta! Cine sa renunte la garantii: Statul sau banca? Ca cineva trebuie sa renunte! Duceti-va la ARB si sustineti acolo sa renunte ei, noi nu avem nimic impotriva!

Compania hoteliera: Domnule secretar de stat, impozitele nu sunt platite la timp in cazul nostru din cauza lipsei de cash, nu pentru ca nu vrem. Si pentru ca nu avem ce sa ipotecam, trebuie sa ne luam gandul de la re-esalonari.

Manolescu: Pai sa va dea de la banca o scrisoare de garantie.

Compania hoteliera: D-le ministru, pentru asta imi trebuie un depozit colateral. Ideal ar fi ca Finantele sa accepte o ipoteca de rang doi asupra imobilelor care sa permita re-esalonarile.

Manolescu: E un subiect care trebuie discutat.

  • Ordonanta privind impozitul pe constructiile speciale va fi modificata

"Momentan Legea e in Parlament, unde se vor face corectii. Mai exact va specifica ce active vor fi supuse acelui impozit. Sa nu se astepte nimeni sa dam norme de aplicare pana cand corectiile nu vor fi aduse. Acest lucru se va intampla probabil prin luna martie. Eolienele si fotovoltaicele se confrunta cu probleme, stim asta, dar repet, vom aduce corectii", a explicat Manolescu

  • Figuram cu pierderi pe site-ul MFP, desi noi suntem pe profit!

Om de afaceri: Compania noastra opereaza cu un an fiscal diferit de cel calendaristic. Pe site-ul Finantelor aparem cu bilantul de la 31 decembrie, adica la jumatatea anului nostru fiscal, cand suntem de multe ori pe pierdere. Incasarile noastre vin in cea mai mare parte in a doua jumatate a exercitului fiscal. E neplacut ca oricine se uita acolo vede ca firma noastra e pe pierdere, desi noi suntem profitabili.

Manolescu: Dar aceste date nu sunt publice. Eu nu cred ca cineva are acces la datee dumneavoastra de la Ministerul Finantelor! (sublin. mea DP)

Om de afaceri:Ba da, intra pe site si se uita acolo. Cum sa nu se vada?

Manolescu:La MFP sau la Registrul Comertului?

Om de afaceri:La Finante!

Manolescu: Din punctul meu de vedere aceste informatii nu ar trebui publicate pe site. Acele date sunt pentru scopuri proprii ale Finantelor.