¬Euro revine la nivelul de 4,5 lei, afisat joi de BNR, dupa ce il ultimele zile ajunsese si la 4,54 lei la cotatia oficiala. Dealerii spun ca la mijloc ar fi interventiile in piata ale trezorierilor din Banca Centrala, institutia de emisiune refuzand orice comentariu pe aceasta tema. In ultima perioada, toate monedele din regiune s-au depreciat, lira turceasca fiind "campioana" in acest sens si facand ca Banca Turciei sa urce dobanda de referinta pentru a-si promova moneda.

Asemenea interventii se fac cu discretie si sunt invaluite (pana intr-un punct) de mister. Cu toate acestea, cand dealerii bancilor comerciale vad pe ecrane un client care vinde sau cumpara o cantitate neobisnuita de valuta (sau lei), lucrurile par clare.

Nu e insa nimic senzational in asemenea interventii. E la fel de corect sa spunem ca interventiile in piata valutara din partea unei banci centrale distorsioneaza pretul ¬corect¬, bazat pe cerere si oferta si poate da un semnal speculatorilor privind un anumit nivel de curs ¬protejat¬ de BNR (sau alta banca centrala).

Mai intai cateva date.

  • Zilnic, schimburile valutare sunt in volum de 5,3 trilioane de dolari, dublu fata de 2007
  • Cele mai active banci sunt cele din Marea Britanie (36,7%) din totalul tranzactiilor se fac prin ele. 
  •  Cele mai multe tranzactii sunt spot (ele au crescut in timpul crizei cel mai puternic, cu 48%) si care reprezinta 37% din total tranzactii- cam 1500 miliarde de dolari pe zi.Tranzactiile fw si swap au crescut mai putin- 7%.
  • Cota de piata a tranzactiilor cu dolari e in scadere, cele mai tranzactionate fiind aussie-ul (dolarul australian), dolarul canadian, euro si yen. Lira sterlina a pierdut si ea teren, francul elvetian a scazut marginal ca pondere iar monedele emergente urca in clasament (lira turceasca si won-ul coreean).

Cand BNR cumpara valuta, asta duce la cresterea volumului lichiditatilor din sistemul bancar, ceea ce conduce la deprecierea monedei nationale. Invers, vanzarea de valuta de catre banca centrala are ca efect aprecierea monedei nationale prin reducerea volumului de lichiditati in moneda nationala de care dispun bancile comerciale.

Influentarea nivelului cursului de schimb nu este, insa, singurul motiv al interventiei bancii centrale pe piata valutara. Sistemul Rezervelor Federale (Fed) indica patru motive pentru care ar putea interveni pe piata valutara [Dominguez (1999)]: influentarea evolutiei cursului de schimb, calmarea unor piete dezorganizate, reconstituirea detinerilor de rezerve internationale sau sprijinirea bancilor membre in realizarea operatiilor lor valutare.

Oricum, estimarile bancilor comerciale in privinta cursului euro/leu variaza intre 4,4 si 4,6 pentru finele acestui an.