Evolutia leului in raport cu celelalte valute s-a aflat, anul trecut, intr-o zona de echilibru, intr-un interval de 5%, a declarat, joi, citat de Agerpres, Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, care a prezentat joi Raportul asupra inflatiei. "In mare masura, evolutia leului s-a plimbat intr-un interval de 5%, intr-o zona de echilibru, miscari care nu pun probleme Bancii Centrale. Nici in cazul celorlalte trei valute comparabile cu noi (forintul, zlotul si coroana ceha), miscarile nu au fost foarte mari si s-au incadrat in 7-8%. Aceste miscari sunt total explicabile. Mai devreme sau mai tarziu vom intra in sistemul european al cursurilor de schimb. Exista o exceptie a leului in raport cu coroana ceha, cu o depreciere de aproape 6%", a afirmat Isarescu.

Seful BNR a apreciat, de asemenea, ca in cazul primei de risc, se observa o evolutie favorabila, permanent sub prima de risc a Ungariei.

"La prima de risc observam o evolutie favorabila, permanent sub prima de risc a Ungariei, de exemplu, dar si variatii mult diminuate fata de perioada precedenta. Romania s-a putut imprumuta la dobanzi in descrestere de pe pietele internationale. Pe de alta parte, piata muncii nu a generat actiuni inflationiste in T4", a mentionat guvernatorul BNR.

Banca Nationala a Romaniei a majorat prognoza de inflatie la 3,5% pentru acest sfarsitul anului 2014, cu 0,5% peste estimarea din noiembrie 2013.

De asemenea, pentru sfarsitul anului 2015, BNR prognozeaza o inflatie de 3,2%.

Guvernatorul a mai spus ca Banca Centrala a trecut la o tinta stationara de inflatie de 2,5% +/-un punct procentual, anual.