"Cred ca prima masura economica pe care ar trebui sa o ia Guvernul ar fi tocmai aceea de a nu mai face modificari ale legislatiei economice fara o consultare prealabila a mediului de afaceri. Iar aplicarea legislatiei sa nu se faca in niciun caz mai devreme de 6-12 luni de la aprobarea respectivelor masuri", a aratat seful MedLife, Mihai Marcu, intr-o intalnire online cu cititorii HotNews, sustinuta impreuna cu Dragos Rosca, care controleaza Delta Asset Invest din pozitia de CEO. Marcu este si presedintele Fundatiei Romanian Business Leader, in vreme ce Rosca e membru in Consiliul Director al aceleiasi Fundatii.

Dragos Rosca si Mihai Marcu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Intrebat fiind de efectele introducerii accizei la carburanti, Dragos Rosca a explicat ca acestea vor fi negative. "Majorarea accizei la carburanti va avea cu siguranta un efect negativ asupra companiilor, indiferent de dimensiunea lor. Practic acest cost se va transfera in pretul final al produselor si serviciilor determinand scaderea competitivitatii acestora vis-a-vis de produsele si serviciile realizate in alte tari. Din acest motiv, suntem impotriva aplicarii acestei accize, sustinand mai degraba intarirea capacitatii de colectare de catre ANAF a taxelor si accizelor deja existente si aplicarea unor masuri mai dure catre evazionistii fiscali din zona productiei de alcool, a comertului cu produse agricole, a exploatarii lemnului, etc", e de parere Rosca.

Masuri care ar fi benefice pentru economie, daca ar fi luate

  • Cred ca pe termen scurt scaderea CAS la angajator si scutirea de impozit a profitului reinvestit sunt masuri care intr-adevar pot dinamiza economia - (Mihai Marcu)
  • O masura usor de luat ar fi comasarea sutelor de taxe si impozite centrale si locale pentru a diminua pe de o parte efortul nostru al contribuabililor, si ar determina o scadere importanta a costurilor cu administrarea lor. Probabil ca ar fi economii de miliarde de euro la nivelul administratiei publice si al companiilor ca urmare a unui astfel de demers. Mai putini oameni, procesare mai simpla, control mai rapid si mai usor din partea ANAF. Nu cred insa ca se doreste. (Dragos Rosca)
  • O alta masura relativ rapida si simpla ar fi interzicerea accesului la licitatii publice (atat direct cat si prin interpusi) a celor care au fraudat vreodata vreo licitatie publica (ma refer la companii, la actionarii si administratorii acestora). In acest sens agentia nationala pentru licitatii publice ar putea sa listeze aceste companii si persoane si probabil ca mediul de business ar incepe sa se curete.(Dragos Rosca)
  • In fine, ar trebui privatizate cat mai rapid (daca nu total macar partial) companiile detinute de stat si autoritati locale de tipul CET-uri, companii de transport local, companii din energie, spitale, etc. In continuare Romania are un sector de stat complet neperformant iar implicarea politicului in managementul acestor companii genereaza ineficienta, competitie neloiala si abuzuri de tot felul. (Dragos Rosca)

Cum se vede economia in 2014

  • Romania a devenit extrem de legata de evolutiile de pe piata Uniunii Europene, insa si din zona Marii Negre si a Orientului Mijlociu. In consecinta, ce se intampla in Romania este cel putin 50% rezultatul evolutiilor internationale iar restul depinde de politicile publice pe care le promoveaza guvernantii de la noi. Astfel, pe plan international se remarca o usoara revenire economica care are deja un impact pozitiv in exporturile noastre si care va continua probabil in urmatorii ani.
  • In ceea ce priveste insa investitiile straine directe, ma astept ca sa ramana in continuare la un nivel scazut in 2014.
  • In ceea ce priveste politicile publice si performanta guvernarii locale, acolo ma astept la o imbunatatire semnificativa a utilizarii fondurilor europene. Impactul ar trebui sa fie important. De asemenea sunt cateva promisiuni referitoare la masuri de sprijin al consumului si scaderii CAS despre care nu stim insa cand si cum vor fi puse in practica si deci vor avea doar efect marginal in 2014.
  • Ma astept si ca productia agricola sa nu mai fie la nivelul celei de anul trecut, ceea ce va reduce contributia la cresterea PIB si va afecta veniturile fermierilor.
  • In concluzie, asteptarile pentru anul 2014 sunt de crestere economica modesta, influentata de export si fonduri europene, insa consumul intern va ramane slab, ceea ce inseamna ca multe domenii vor continua sa stagneze sau sa inregistreze cel mult o crestere anemica a afacerilor de sub 10%. (Dragos Rosca)

Despre plafonarea platilor in numerar

Personal o consider o masura necesara, la nivelul RBL am avut chiar mai multe initiative si materiale in acest sens. Avem in acest moment un numar urias de tranzactii cash de valori considerabile. Nu este o masura populara, dar este fara indoiala un instrument eficient in reducerea economiei subterane. Sunt din pacate persoane cu afaceri in toata regula care platesc "la negru" salariatii, care pun in contracte preturi mai mici sau pur si simplu nici nu se sinchisesc sa isi faca firma. Firmele corecte, platitorii de taxe pe care se bazeaza bugetul si investitiile intra astfel in concurenta cu "companii" care nu platesc taxe si automat au costuri mai mici. Este un cerc vicios din care TREBUIE sa iesim, altfel vom ramane balcanici nu numai geografic (Mihai Marcu)

Despre cum afecteaza "zgomotul" politic, businessul

  • Ne afecteaza enorm - dar nu cred in nici un caz ca artrebui sa facem distinctie intre ultimul an si cei precedenti, intreaga clasa politica este responsabila cand tragem linie si adunam. Ca si cost vorbim de miliarde. Euro:-).
  • Ar fi interesant sa avem cate o harta a lumii in sala de sedinte a Guvernului si in Parlament, in care toate tarile lumii cu interes crescut al investitorilor sa fie colorate in verde, iar cele din care doresc sa fuga in rosu. Ar fi foarte util si interesant ca de fiecare datacand fac "zgomot" sa urmareasca live cum se inroseste Romania pe harta si se inverzesc altele.
  • Traim intr-o lume a concurentei in care banii vin si pleaca dupa aceasta. Este o contradictie trista intre poza macroeconomica a Romaniei, care arata excelent (facuta dealtfel cu un efort considerabil al populatiei) si aceste zgomote politice inutile. Poate chiar un cost-metru, in care sa vada facturile, cresterea dobanzilor...

Citeste aici raspunsurile integrale ale celor doi invitati