Leul a ramas stationar la cotatia afisata marti de Banca Centrala, nivelul de 4,47 lei/euro fiind similar celui din ziua anterioara. Intr-un raport remis marti de economistii ING, document intitulat "Cod galben de tensiuni politice", se sugereaza ca interventiile recente ale bancii centrale au izolat in mare masura moneda locala de climatul extern. "Totusi, tensiuni interne ar putea afecta activele denominate in lei. Doua evenimente politice domina stirile in aceasta dimineata. In primul rand, Premierul a anuntat ieri ca Presedintele isi mentine pozitia de a nu semna Scrisoarea de intentie catre FMI. Acest fapt ar putea conduce la a doua evaluare ratata si credem ca ar creste semnificativ riscul intreruperii actualului acord cu FMI", se mai spune in document.

Desi mai este inca timp pana la dezbaterea din Boardul FMI din martie, se mai arata in Raport, premierul ar avea astfel un motiv bun pentru a rupe acordul, miscare care ar creste flexibilitatea executivului. Ramanem la parerea ca incetarea Acordului Standby ar avea un impact limitat, date fiind fundamentele economice imbunatatite ale Romaniei, precum si lipsa de apetit pentru reforma manifestata chiar in cadrul actualului acord. In al doilea rand, noteaza economistii ING, o alianta mai mica a aparut in cadrul aliantei de guvernamant. Nou-alcatuita USD (Uniunea Social-Democrata) include toti membrii USL cu exceptia PNL si este formata in vederea alegerilor pentru Parlamentul European. Disensiunile dintre PSD si PNL pareau ca s-au diminuat in ianuarie, insa acum cresc din nou. Liderul PNL a folosit termeni puternici indreptati catre Premier, care este si liderul PSD, in vreme ce un lider al unui alt partid din nou-formata USD a sugerat ca primarul Bucurestiului ar avea sanse mari sa castige cursa pentru prezidentiale din noiembrie. Aceasta este o schimbare de ton fata de scenariul unanim acceptat in USL ca liderul PNL sa fie candidatul la presedintie al aliantei.

Aceste semnale indica spre riscuri in crestere legate de o posibila schimbare la varful scenei politice, mai ales cu grupul USD beneficiind de o inertie pozitiva puternica. Membrii USD detin 47% din locurile din Parlament, fata de 39% castigate la alegerile din decembrie 2012, in vreme ce liberalii detin in continuare circa 26% din parlamentari, iar liderul liberal nu sta foarte bine in ultimele sondaje. Cresterea incertitudinii politice ar putea afecta pietele, insa partea pozitiva este ca o noua constructie guvernamentala ar fi centrata tot in jurul socialistilor. Totusi, posibila despartire de liberali ar deschide calea catre potentiale masuri populiste, mai ales daca acordul cu FMI nu ar mai fi in vigoare. Preferam totusi sa credem ca o economie in revenire va limita nevoia pentru astfel de experimente fiscale.

Curba FX swap a fost neschimbata ieri, cu ratele ON fiind singurele care s-au miscat, scazand cu 50pb pana la 2,50%, fapt ce credem ca semnaleaza inceputul tendintei de scadere spre nivelul facilitatii de depozit in finalul acestei perioade de mentinere a rezervelor si dincolo de aceasta. Desi ne asteptam ca ratele pentru scadente mai indepartate sa urmeze aceste scaderi, iar inertia sa se transfere si in spatiul datoriei publice, se pare ca MF a ales sa nu mai astepte si a atras la prima licitatie reusita din aceasta luna suma planificata de 800 milioane lei in obligatiuni pe trei ani ieri, la un randament maxim de 4,13%. In vreme ce acest nuivel este cu circa 8pb peste prognoza noastra si piata secundara, se afla totusi cu 20pb sub nivelul de final de an pentru acest instrument, probabil unul din motivele pentru care MF a acoperit oferta in pofida unei cereri foarte reduse de numai 1 miliard lei.