"Nu cautati solutii pentru antreprenoriat din partea statului. Statul insemana functionari, oameni care aleg un job sigur si politic, la celalalt capat al spectrului fata de antreprenori, care aleg riscul si independenta", a explicat in cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews Sergiu Negut, partener Mindit si Wanted Transformation Consultancy dar si coordonator al proiectului Romanian Business Leader “101 companii de la stres la succes”. La intalnire a mai fost prezent si Dragos Anastasiu, director general Eurolines, membru al board-ului Fundatiei RBL si lider al proiectului “Vreau sa fiu antreprenor”. Potrivit lui Anastasiu, ne uitam prea mult si continuu la Stat. "Acesta nu este neaparat un mare prieten al antreprenoriatului in Romania dar nici o mare piedica", crede seful Eurolines. Joi si vineri, cei doi vor participa la Romanian Business Leaders Summit, un eveniment care va reuni pe cei mai importanti lideri ai comunitatii romanesti de business. Intra in text si vezi interviul pe care l-au acordat HotNews Dragos Anastasiu si Sergiu Negut.

Dragos Anastasiu si Sergiu NegutFoto: Hotnews

"Contributiile sociale pentru angajati sunt prea mari si reflecta o structura sociala bolnava in care doar un sfert din populatie munceste si plateste taxe", a mai spus Negut in cadrul intalnirii online.

"Multi romani se viseaza antreprenori, este adevarat. Mai trist este ca daca ii intrebi DE CE vor asta, raspunsurile sunt nerealiste ( nu vreau sa am sef, vreau sa incep munca la ce ora imi convine mie, vreau sa fiu liber si independent etc. ). Imaginea antreprenoriatului in Romania este deformata si tinerii in special isi imagineaza defapt altceva. Si aici suntem noi obligati sa facem educatie. Romanian Business Leaders are proiecte in acest sens. VREAU SA FIU ANTRPRENOR este un proiect prin care in 2013 am vorbit cu 2500 elevi de clasa XI din 11 orase din tara despre ce inseamna sa fii antreprenor. Si anul asta continuam si vrem sa atingem si profesorii dar si parintii tinerilo", e de parere seful Eurolines, Dragos Anastasiu.

Vezi mai jos interviul acordat de cei doi membri ai RBL in studioul HotNews.ro:

"Educatia antreprenoriala ar trebui sa inceapa... in primii 7 ani de acasa. Din pacate in Romania avem de-a face cu multa " mamoseala " in ceea ce priveste copii. " Nu face aia, nu atinge asta, imbraca-te gros, puneti caciula ... ". De mici copiii sunt mai degraba indemnati sa asculte si sa execute si mai putin sa aiba initiative. Si apoi la scoala nu se vorbeste decat tarziu despre antreprenoriat, cei mai multi profesori ( cu respect ) nu au fost antreprenori nici 5 minute in viata, nu invita la scoli antreprenori care sa vorbeasca cu elevii si asa mai departe. Cand ajung la facultate tinerii sunt deja cu prejudecati in ceea ce inseamna antreprnoriatul si sunt destul de greu de schimbat ( dar nu imposibil ). Deci focusul educational trebuie sa se indrepte catre copii, cu cat mai mici cu atat mai bine, dupa ideea ca educatia se imita nu se invata", a mai spus Dragos Anastasiu.

Vezi aici toate raspunsurile date in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro a lui Dragos Anastasiu si Sergiu Negut