Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va lua masuri pentru ca taxele si comisioanele aplicate pe piata de capital sa devina "prietenoase", a declarat miercuri primvicepresedintele institutiei, Daniel Daianu, citat de Mediafax. "Am facut o analiza la ASF, vom veni cu propuneri pentru a promova masuri care sa faca prietenoase taxele si comisioanele" a declarat Daianu, la conferinta "Crearea unei piete de capital internationale in Romania".

Daniel DaianuFoto: Hotnews

Vezi in atasament prezentarea vicepresedintelui ASF.

Autoritatea percepe in prezent un comision de 0,08% aplicat la valoarea tranzactiilor de cumparare.

Daianu a aratat ca schimbarile ar trebui sa fie realizate intr-un mod rapid si "inteligent".

"Am vazut ce s-a intamplat la Harinvest, poate si din neintelegerea produselor de catre unii. Simplitatea este o virtute, tot ceea ce este prea complex si complicat creeaza bataie de cap. Avem nevoie de reforma reglementarii supravegherii, nu numai ca exista slabiciuni, dar Europe iti impune asa ceva", a mai spus reprezentantul ASF.

Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, considera ca sunt necesare masuri care sa duca la crearea lichiditatii pe Bursa, avand in vedere ca piata de capital "se usuca, aproape ca moare, pentru ca nu este un loc atractiv si marii jucatorii din economie prefera sa se finanteze din afara pietei".

Potrivit unui studiu elaborat de reprezentanti ai Bursei, ASF, practicieni si reprezentanti ai administratiei publice, opt bariere sistemice ar trebui depasite pentru crearea unei piete de capital moderne in Romania.

Una dintre cele opt bariere este procesul greoi pentru deschiderea unui cont de tranzactionare, care in Romania poate sa dureze pana la sase luni, in timp ce in alte piete mai dezvoltate dureaza cateva ore. Alte impedimente sunt reprezentate de procedurile lungi, complicate si costisitoare de conformitate fiscala, dar si nerespectarea drepturilor corporative ale investitorilor, iar participarea si votul in AGA ar trebui sa fie foarte simple.

Studiul arata, totodata, ca investitorii apeleaza la diverse mijloace pentru a incasa dividendele, in loc ca aceastea sa fie transferate direct catre actionari.

Costul ridicat al comisioanelor percepute pe piata de capital (0,117% pentru vanzator si 0,045% pentru cumparator) este considerat de asemenea o bariera.

Alte piedici sunt reprezentate de neclaritatile privind aspecte fiscale pentru tranzactiile pe piata de capital, procedura greoaie pentru derularea ofertelor publice si regimul juridic "invechi si inflexibil" pentru emisiunile de obligatiuni.

Comisioanele ridicate practicate de ASF au fost abordate si de Fondul Monetar International, iar ultima scrisoare de intentie stabileste in mod expres obligatia institutiei de a publica si transparentiza toate costurile si de a aplica o reasezare a comisioanelor la niveluri rezonabile, conform practicilor internationale.