BNR a afisat miercuri un curs aproape nemiscat al leului in fata monedei europene- 4,47 lei/euro, in ciuda "zgomotului" de pe scena politica. "Incetarea actualului acord Stand-by pare ca se apropie, intrucat presedintele a subliniat un al doilea motiv pentru care nu va semna scrisoarea de intentie catre FMI, anume schema de ajutor fiscal pentru persoanele indatorate, recent agreata de guvern cu Fondul", se arata intr-un raport transmis miercuri de ING.

Presedintele a mers pana la a ameninta cu incurajarea protestelor de strada daca va fi implementata cresterea accizei pe combustibili programata pentru aprilie, se mai arata in documentul citat. "In al doilea rand, ceea ce parea drept o discutie tehnica asupra remanierii guvernamentale, s-a tranformat intr-o disensiune politica semnificativa", mai spun autorii Raportului.

Premierul a prezentat optiunea de a avea patru vice-premieri, fapt ce ar intari pozitia aliantei USD fata de partenerii liberali. Totusi, leul a fost foarte stabil ieri, pe volume reduse, si ne asteptam ca tensiunile politice sa nu afecteze moneda locala decat intr-o mica masura astazi, pe fondul unui climat extern favorabil, in vreme ce pe termen mai lung, ramanem la opinia exprimata in raportul de ieri ca materializarea evenimentelor de risc nu ar trebui sa cauzeze turbulente semnificative in pietele locale.

"Posibil din cauza disensiunilor politice, spatiul ratelor a inregistrat cresteri pe intreaga curba FX swap, de pana la 100pb in ON si 50pb la 1Y. In vreme ce aceste evolutii sunt similare cu cele cauzate de episodul de tensiune politica de la inceputul lunii decembrie, efectele de acum ar putea fi mai persistente, date fiind potentialele interventii valutare ale BNR. O tendinta similara s-a inregistrat si in spatiul titlurilor de stat, cu randamentele crescand cu 5-10pb pe intreaga curba ieri. Totusi, ne mentinem prognoza pnetru o revenire a tendintei de scadere din rate si randamente pe fondul conditiilor favorabile de lichiditate", mai precizeaza documentul.